Joburi pentru mame sau proiectele paralele ale mamelor

Cineva spunea la un moment dat că mamele au superputeri. Ba chiar se făceau glume despre ce fac femeile și bărbații în ziua lor liberă. Deja este celebră paralela între un El citind ziarul și o Ea călcând, făcand mâncare, lecții cu piticul și puțină curățenie în completare. Ei bine pe lângă un job full-time de mămică și revenirea în câmpul muncii din rațiuni financiare, în majoritatea cazurilor, mamele simt nevoia de o reinventare. Astfel, implicarea în alte joburi sau proiecte paralele cu calitatea de mămică, devine o provocare, ce dă un nou sens în viața de zi cu zi. Dacă întrebarea este “Când?”, ei bine, aici intervine abilitatea de super-eroină a mamei…

Ce joburi aducătoare de satisfacție au găsit mamele?

Plecând de la nevoia mamelor de a dezvolta un proiect personal, separat de job, am căutat în jur exemple de mame care au acționat în acest sens. Am găsit mame care au dezvoltat proiecte în prelungirea calificării profesionale, dar și mame care au transformat în venit suplimentar o pasiune veche.


În perioada de creștere copil, fiecare mamă s-a gândit fugitiv la reconversie profesională sau măcar la un part-time pe ceva ce i-ar face plăcere. E adevărat și că solicitarile zilnice, teama de eșec sau succes și presiunea finaciară au inhibat, în multe cazuri, planurile acestea îndrăznețe. Totuși dorința, transformată treptat după apariția copiilor, în nevoie efectivă de a mai face și altceva, este tot mai des întâlnită în rândul mămicilor.

Sondajul pe care l-am realizat din pură curiozitate, nereprezentativ statistic prin numărul persoanelor intervievate, intră totuși, neoficial, în categoria posibilelor “after-mom jobs”.

Carmen – ateliere jurnalistice pentru copii

Pentru profesii creative există tot timpul varianta extinderii spre proiecte proprii, care făcute cu responsbilitate și consecvență pot deveni joburi permanente sau cel putin o formă de suplimentare a veniturilor. Astfel, jurnaliștii sau artiștii plastici se pot duce către proiecte în care își pot împărtăși cunoștiințele. În această ipostază am găsit-o pe Carmen, un jurnalist cu aproape 20 de ani de experiență în radio și presă scrisă, într-un oraș din provincie.

După apariția celui de-al doilea copil, Carmen a avut un moment de revelație și a pus pe picioare un plan mai vechi: ateliere jurnalistice pentru copii. Practic a împărtașit din tainele profesiei de jurnalist unor copii cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani. Pe lângă satisfacția unui proiect nou și energia primită de la niște copii isteți și iscoditori, Carmen și-a rotunjit și veniturile pe perioada desfășurării cursurilor. Cei 40 de lei pe sedință sau abonamentul pe lună de 100 lei s-au încadrat perfect în efortul ei.

“Lucrul cu copiii îți oferă o mulțumire aparte. Deși pare paradoxal, pe de-o parte te încarci cu energie, pe de altă parte ajungi acasă, la familie, epuizată, dar o iei, întotdeauna, cu drag, de la capăt. În cele două ore petrecute împreună cu copiii, încerci să îi înveți, în joacă, să pună întrebări și să caute surse credibile pentru răspunsuri. Cel mai mare câștig pentru copii este că rămân cu lucruri ce le vor fi utile toată viața. Un alt mod inateresant de a le prezenta lucruri este de a le aduce în față, la ateliere, oameni reprezentativi din domenii diverse de la care au ce învăța. In plus, la curs, îi înveți să se exprime liber în public și să treacă peste timiditate și inhibiții” a explicat Carmen, inițiator ateliere de jurnalism. 

Dana – content writer

Dana are tot o profesie din ramura științelor sociale, specializare pe comunicare. Pasionată de scris, a reușit să îmbine utilul cu plăcutul. Astfel că, Dana a devenit creator de conținut pentru diverse site-uri, colaborări care îi aduc satisfacție și un venit suplimentar.

Totul a pornit pe când mă aflam în concediu de creștere copil și de atunci am tot căutat oportunități, dar din confortul casei mele. Nu mă îmbogățesc, dar satisfacția că un text creat de mine ajunge la alți oameni, îmi creează o stare de bine, care nu poate fi contabilizată. 
Avantajul de a scrie de acasă este că îți faci singur programul. Totul ține de inspirație și organizarea timpului.”

Despre content writing mai multe informații aici și aici

Elena a devenit make-up artist

Elena este pasionată de make-up, iar acest lucru se vede la fiecare întâlnire cu ea. Nu iese din casă fară machiaj și spune că ” un look îngrijit dechide multe uși”. Ca job principal, Elena ține cursuri de engleză, fiind absolvent de Limbi Străine. Suplimentar, are o colaborare cu un salon de înfrumusețare pe partea de machiaj profesional, iar veniturile sale se rotunjesc simțitor pe perioada sezonului de vară plin de evenimente.

“Este o muncă pe care o fac din plăcere, fiind mereu o provocare pentru mine să scot în evidență frumusețea din fiecare femeie. E adevărat că stau la salon de dimineață până aproape de seară, mai ales  în weekend-urile de vară când sunt nunți, cumetrii pe bandă-rulantă. Însă am o satisfacție aparte când clientele se uită în oglindă mulțumite, simțindu-se frumoase și răsfățate. Știi, un machiaj profi poate dura chiar 90 de minute, astfel că am zile pline și obositoare, însă am o regulă: duminica o rezerv întotdeauna familiei” mi-a povestit Elena.

Pe de altă parte, trebuie menționat că dobândirea unui job ca make-up artist are nevoie de o investiție inițială într-un curs de machiaj și una constantă în produse profesionale pentru machiaj. Chiar și așa, pare-se că e convenabil.

Delia – designer florist

Delia este de meserie contabil, dar în urmă cu 2 ani a renunțat la munca sa într-o firmă de profil pentru a se dedica aranjamentelor florale. Inițial se ocupa de buchete și aranjamente florale în timpul liber. Însă cu timpul numărul comenzilor, pe bază de recomadare, a cresut considerabil, semn că munca ei era apreciată. Astfel că cifrele nu au mai fost deloc atragătoare în fața noii provocări. Concediul de maternitate a fost prilejul potrivit să se organizeze și să decidă ce drum să aleagă. Acum participă la concursuri și are propriul ei spațiu unde își aranjează meticulos florile. 

“ Mă pricep la cifre, dar se pare că mă pricep și la flori, iar florile sunt mai frumoase decât calculele. Am pornit cu buchete de mireasă pentru prietene și aranjamente florale pentru școală și gradiniță, toate făcute în timpul meu liber și iată-mă acum aici, pe un drum nou. În plus nu am nevoie de contabil:)” a povestit Delia, cu zâmbetul pe buze.

Alexandra – fotograf

Alexandra este tehnoredactor, însă în timpul liber se ocupă de fotografie. Cu bun-gust și un interes continuu spre perfecționare și-a amenajat un studio foto, la ea acasă, sacrificând una dintre cele 3 camere ale apartamentului în care locuiește. Poate că nu e cea mai confortabilă variantă ,dar e un început. 

“Mi-a plăcut întotdeauna să fotografiez, iar aparatul foto profesional primit cadou de la prietenii mei dragi, a fost primul pas spre zona aceasta. Am început cu sedințe foto pentru prieteni, apoi pentru prietenii prietenilor și astfel, pe bază de recomandări am ajuns să am cereri de la sedințe individuale, de familie la evenimente precum nunți sau botezuri. E adevărat că m-am perfecționat continuu și am investit în aparatură, iar susținerea din partea familiei este mai mult decât încurajatoare. E muncă în spatele fotografiilor perfecte, dar am ajutor din partea soțului care stăpânește programe de editare foto. Asta ca un pont pentru amatori.”

Tips&Tricks

  • Pe zona de make-up, Elena a preferat varianta colaborării cu un salon, pentru că pe cont propriu lucrurile se mișcă mai greu.
  • Carmen a decis să împărtăseașcă din experiența sa de jurnalist copiilor care vin la atelierul său, bazându-se pe studii de caz din meseria pe care o practică,
  • Pe zona de aranjamente florale și decorațiuni se pot încheia contracte cu firme de evenimente sau se poate aplica pentru programe de finanțare.
  • Pentru content writing, mamele pot apela la site-uri de freelancing ca upwork.com sau sa caute colaborari cu site-uri din România. 

Concluzii

Exemplele încluse în articolul de față sunt luate din imediata apropiere, din rândul persoanelor cunoscute, însă ele pot fi o oglindă pentru toate persoanele pasionate de un domeniu sau altul. Aici, pare că totul se reduce la curajul de a pune în practică ceea ce le place să facă, independent de serviciul la care merg zi de zi.

Astfel, fie că vorbim de fotografie, decorațiuni, machiaj sau cursuri tematice, acestea sunt tot atâtea variante accesibile pentru mame hotărâte, care ies din zona lor de confort și au curajul să scoată la lumină pasiunile mai vechi sau îndemânarea.

Având în vedere că toate mamele cu care am discutat au luat decizii în acest sens după concediul de creștere copil, îndrăznesc să cred că acesta este momentul propice pentru o analiză mai atentă a propriei persoane și a modului în care te raportezi la ceea ce îți dorești să faci pe mai departe. Astfel că, dragi mămici, urmați-vă instinctul, pasiunea și nu vă sfiiți să arătați celor din jur abilitățile sau îndemânarea! Nu se știe niciodată unde vă vor duce astfel de decizii hotărâte și curajoase…

Numele din articole au fost modificate pentru a proteja identitatea mamelor intervievate. 

Descrierea mea este simplă: mama de fată, jurnalist și dependentă de zâmbete. Îmi asigur doza de vorbă și buna dispoziție zilnice prin emisiunea matinală de la un post de radio local, respectiv Radio Minisat, Târgoviște. Provocarea cea mai mare a devenit pentru mine a învață constant și a încerca să fiu un părinte cât mai bun pentru fiica mea. Astfel, căutând continuu resurse pentru îndeplinirea misiunii stabilite pe linie de parenting, am ajuns la resurseparinti.ro, cu care am rezonat din prima clipă și pentru care mi-am pus “la bătaie” calificarea dobândită după Facultatea de Jurnalism și cei peste 10 ani de radio. Dar, asemeni tuturor părinților, am în fiecare zi de învățat de la “micul profesor” de-acasă. Ce lecții îmi predă zilnic, promit a va împărtăși aici...

Lasă un răspuns