resurse parinti
0 - 3 ani, Educație corporală - Sănătate, Resurse părinți

Sarcina, elixir al tinereții?

De multe ori vorbim de sarcina ca despre o boală. Dureri, varice, stări de vomă, reflux și multe altele sunt asociate cu sarcina. Si eu ca multe alte femei ce au fost însărcinate am avut vomă, dureri de stomac, gingii inflamate, hipertensiune și vergeturi. Unele apar mai rar, altele sunt mai frecvente și experimentate de majoritatea. 

Deși sarcina este clar o perioadă și o stare ce solicită resursele organismului, există si reversul medaliei. Cercetători din Israel, de la Hadassah University Medical Center și de la Hassadah Medical School au descoperit acum 8 ani că sarcina poate regenera organe și țesut muscular, în special leziuni ale ficatului. Testele s-au făcut pe cobai care aveau o vârstă mai avansată. 

Din experiență proprie pot spune că anumite probleme de sănătate cronice cu care mă luptam de mulți ani au dispărut imediat după sarcină. Probabil că știința ne poate oferi niște răspunsuri legate de asta. 

Sarcina ca parabioză?


Cercetarea a început în urma unui articol din revista Nature despre parabioză. Această procedură înseamnă legarea a două organisme prin vasele de sânge. Cercetătorii legaseră cobai tineri cu alți cobai tineri, cobai bătrâni cu alți cobai bătrâni, și cobai tineri cu cobai bătrâni. 

Dacă un cobai era tânăr sau bătrân și avea leziuni pe ficat, dacă era atașat la un cobai tânăr, acele leziuni începeau să se vindece, țesuturile se regenerau. 

Profesorul Neri Laufer, împreună cu Dr. Yuval Gielchinsky si Yehudit Bergman au fost cei care au continuat cercetarea și au făcut legătura cu perioada sarcinii.

Au observat că dacă un cobai tânăr pierde două treimi din ficat, el se poate regenera în câteva zile. Dar în cazul cobailor bătrâni, jumătate mureau din cauza că ficatul nu făcea față. Însă dacă un cobai din ce mai în vârstă era gestant, regenerarea era similară cu a celor tineri. 


Regenerarea în perioada sarcinii


Pe măsură ce înaintăm în vârstă ne regenerăm mai încet și mai dificil. Țesuturile organelor, pielii, vaselor de sânge etc. se regenerează din ce în ce mai încet pe măsură ce îmbătrânim. ADN-ul celulelor este afectat de radicalii liberi care reușesc să pătrundă mai ușor.

„Elixirul tinereții este sarcina, acesta este noul concept descoperit de noi, Are abilități de regenerare. Însă avantajele sarcinii ar putea fi transferate și la animale care nu sunt însărcinate. Lucrăm să vedem dacă și longevitatea este influențată. Dacă acest concept ar putea fi transferat la oameni, ei s-ar putea recupera mai repede după boală în mod natural și să atenueze efectele îmbătrânirii” au spus cercetătorii. 

Ei au făcut în principal experimente legate de regenerarea ficatului, un organ a cărui funcționare este bine cunoscută. Aceste cercetări îi pot ajuta enorm pe cei care suferă de boli de ficat. 


Efectele de reîntinerire ale sarcinii pentru mamă

Efectele de reîntinerire în cazul mamei se pot datora si microchimerismului. Prenzența celulelor fetale în organsimul matern (organe, țesuturi etc.) se pot observa cam de la 6 săptămâni. Se pare că ele circulă libere și repară celulele afectate. Acolo unde sunt răni sau inflamație s-a observat o aglomerare de celule fetale care vin în ajutor. 

Studiile care vizează microchimerismul au arătat că celulele fetale pot pătrunde până în creier în timpul sarcinii. Ele mimau diferite funcții ale celulelor prezente în creier. 

Sarcina și logevitatea

Câteva analize pe scară largă asupra diferitelor populații au relevat efectul benefic al maternității asupra duratei vieții. Un set de date legat de populația aristocrată din Anglia arată că femeile care aveau ultimul copil mai târziu în viață trăiau mai mult. 
Femeile Sami care nășteau ultimul copil la vârste înaintate aveau cea mai mare durată de viață, în timp ce 
vârsta primei sarcini și fertilitatea nu păreau să fie corelate cu longevitatea. Rezultate similare au fost obținute și după studiul unei comunități Amish din Pennsylvania. 

Se pare că durata de viață postreproductivă este influențată de a avea ultima sarcină la o vârstă avansată. 
Concluzia generală este că sarcina are un efect benefic asupra organismului matern, în special în repararea problemelor legate de îmbătrânire. 



Surse

https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(15)00164-8/pdf

Laura Herman

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns