Educație corporală - Sănătate

Chimia uleiurilor esențiale. Calitate, testare, rețete

Articol de Meda Poncisu, chimist 

Să vorbim pe scurt despre ce înseamnă uleiurile esențiale terapeutice. Am fost întrebată frecvent de ce să cumpărăm uleiuri esențiale scumpe, când există pe piață tot felul de uleiuri la prețuri rezonabile. Recunosc, m-am întrebat și eu același lucru, cu ani în urmă, când am pășit în lumea aromaterapiei. 

Am citit multe studii clinice de specialitate, am testat pe propria piele muuuuulte mărci de uleiuri esențiale. Pot spune că acum am preferatele mele, însă nu acesta este subiectul articolului.

Pe mine uleiurile terapeutice m-au convins intr-o perioada… „interesantă” a vieții mele. Acum le folosesc în familia mea și lucrez cu ele din bucurie și entuziasm.

Uleiurile esențiale cu grad terapeutic NU sunt simple „uleiuri ce miros frumos”, pe care le folosim la spa și….atât. Ele au fost utilizate dintotdeauna pentru terapii, pentru tratamentele diferitelor boli, acționând pe toate sistemele și organele din corpul uman.

Acum 10 ani in lumea uleiurilor esențiale nu erau reglementate metode care să ateste puritatea, așa că, orice sticluță ce conținea 1% ulei esențial (pe langă excipienți chimici) era considerată pură și bio.

Astăzi, conform legii, dacă o sticluță de ulei conține doar 5- 10 % ulei esențial, aceasta poate fi etichetata ca fiind ULEI ESENȚIAL 100% NATURAL. Așadar, dacă este scris pe etichetă “organic”, ”100% natural”, „bio 100%” etc, asta nu înseamnă că așa și stau lucrurile în realitate.

Uleiurile esențiale de pe piața românească sunt contrafăcute în proporție de 80%.
Adică ele conțin solvenţi sintetici sau au în compoziţie doar compuşi chimici „identic naturali” (trist…). Calitatea uleiurilor esențiale este dată de efectul lor terapeutic. Ele sunt o alternativă naturală a medicamentelor ce produc nenumarate efecte adverse. De aceea am ajuns astăzi sa avem uleiuri GTP, adică Gradul de Puritate Terapeutică al unui ulei esențial.

Uleiurile esențiale se impart în 4 grade diferite :

  • GRAD A – sunt uleiuri esențiale cu grad terapeutic. Se obțin doar din culturi organice, crescute în mediul lor natural, apoi distilate la temperatura indicata .
  • GRAD B – uleiuri esențiale de grad alimentar. Ele pot conține pesticide, fertilizatoare sau uleiuri de amestec. Ar cam trebui sa ne dea de gândit, nu-i asa?
  • GRAD C -uleiuri aromatice sau parfumate. De obicei conțin solvenți care sunt folosiți în procesul de distilare (pentru a obține o cantitate mai mare de ulei, mulți producătiori apelează la acești solvenți). Pot conține aceleași elemente chimice ca și uleiul de grad alimentar.
  • APA FLORALĂ – are o calitate înaltă doar dacă provine din procesul de distilare al uleiurilor cu grad de puritate A.

Putem testa calitatea uleiurilor esențiale?

Testarea calității uleiurilor esențiale de către noi, este aproape imposibilă, cea mai sigură metodă fiind cu ajutorul cromatografelor . Un test simplu, pe care îl putem face acasă, este cel cu o coala albă de hârtie. Punem o picatură de ulei esențial și apoi lăsăm să se evapore . Cu cât uleiul este mai pur, cu atât mai curată va rămâne coala de hârtie. De aceea, putem aplica, liniștiți, uleiurile esențiale pure pe propria eşarfă, pe bluziţa copilului, pe fețele de perne, fără teama că le putem păta. Vă sfătuiesc să testati astfel doar uleiurile simple, nu amestecurile de uleiuri sau cele care sunt ușor colorate.

În SUA funcționează Institutul Roseman. Este unul din cele mai prestigioase, care studiază uleiurile esențiale. Specialiștii de aici au observat că există uleiuri esențiale ce au efect terapeutic la nivel celular. Și, încă ceva foarte interesant: efectele terapeutice sunt date de ulei în ansamblul său!

Dacă uleiul este descompus, efectele terapeutice nu mai sunt aceleași. Asta face imposibilă copierea uleiurilor de către o alta firmă. La acest institut, care, trebuie să subliniez, este unul independent, specialiștii au creat și dezvoltat o bibliotecă de uleiuri esențiale de puritate 100%, pe care le folosesc drept etalon.

Un alt important laborator din SUA, independent și acesta, este Aromatic Plant Research Center (APRC), unde sunt efectuate teste pentru determinarea eventualelor pesticide, chimicale, metale grele.

Au aparate performante ce detectează cele mai fine amestecuri contrafăcute. După ce uleiul esențial este acceptat (fiind 100% pur), el este ambalat în recipiente (sticluțele ce ajung pe piață). Firmele producătoare care nu fac rabat de la calitate, pentru a se asigura că sunt respectate standardele de calitate, trimit, din nou, la testare, fiecare din aceste sticluțe cu uleiuri esențiale. Abia după ce se primește și de această dată unda verde, sunt livrate pe piață.

Există o singură companie producătoare de uleiuri esențiale terapeutice (cel puțin din ce știu eu până în prezent) care își expune public rezultatele testelor. Acestea sunt accesibile oricui dorește. Dacă uleiul esențial este produs după anul 2016, se poate primi un document PDF cu testele uleiului din recipientul achiziționat.

În spitale și clinici din SUA, în unele creșe și grădinițe din Franța, sunt folosite deja uleiurile terapeutice cu rezultate spectaculoase. Noi folosim în familie uleiurile esențiale cu grad terapeutic. Ne ajută în multe situații: dureri de gât, tuse, dureri de măsele, constipație, indigestie și lista continuă. Le folosesc în cremele cosmetice, ca agenți pentru igienizare și, nu în ultimul rând,
ca ajutor de nădejde în gestionarea stărilor emoționale.

Vă împărtășesc câteva din „rețetele” care fucționează pentru cei 3 copii ai mei (dar și pentru noi adulții):


Constipație
– pe lângă alimentația bogată în fructe, legume crude, apă, folosim și 1-2 picături ulei esențial de ghimbir în amestec cu 1 linguriță de ulei măsline extravirgin, masate ușor pe burtică.

Tuse – un mecanism reflex de apărare al organismului prin care se elimină secrețiile din căile respiratorii. Pe noi, în funcție de tipul de tuse, ne-au ajutat:

  • tuse seacă – ulei esențial de chiparos și syberian fir – difuzate
  • tuse productivă – ulei esențial de cedru în amestec cu ulei vegetal, masat ușor pe piept și pe spate
  • tuse convulsivă – ceai de cimbru: la o cană de apă(250ml) se adaugă o lingură de cimbru, se lasă la infuzat, iar după 10 minute se strecoară. Poate fi consumat de 3-4 ori pe zi.


Febră peste 38C

  • comprese cu bitter suedez diluat cu apă – aplicate pe frunte
  • ulei esențial de lămâie, mentă și lavandă, diluate în ulei vegetal și aplicate prin masaj ușor pe piept, spate, tălpi

Concentrare – Atunci când copiii își pregătesc lecțiile, difuzez în cameră sau îi pun să inhaleze din palme cate o picătură ulei esențial de mentă, portocală sălbatică și rozmarin.


Somn odihnitor
– aplicăm câte o picatură ulei esențial de lavandă pe tălpi și ceafă.

Vreau să specific faptul că, întotdeauna, înaintea utilizării unui ulei esențial, este necesară evaluarea de către medicul specialist pentru stabilirea unui diagnostic corect. Prin ceea ce împărtășesc despre uleiurile esențiale terapeutice NU îmi propun să transmit că acestea înlocuiesc mersul la specialist. Cu toate că au foarte multe beneficii, remediile naturale NU sunt medicamente. Ele sprijină organismul în autovindecare. În funcție de chimia unică a propriului corp, fiecare primim de la uleiurile esențiale exact ceea ce ne este de folos. De asemenea, anumite uleiuri esențiale nu se folosesc la copiii mici sub 2 ani și femeilor însărcinate. 

Vă îndemn să vă informați înainte de a achiziționa un ulei esențial. Nu aveți încredere în toate strategiile de marketing. Documentați-vă, întrebați, cautați acei producători transparenți, care oferă informațiile privind calitatea produselor. Să nu lăsăm ca prețul să fie singurul indicator și să decidă pentru sănătatea noastră!

Să fim responsabili când alegem să folosim un ulei esențial!
Și în general, să ne asumăm alegerile în viață!

Acest material este strict opinia și experiența autorului. Vă recomandăm ca pentru orice problemă medicală să apelați la un specialist. Resurse Părinți oferă acest articol în scopuri strict informaționale și nu ca sfat sau tratament medical.

Referințe
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3821145
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5460465
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17326042

Laura Herman

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns