Când o prietenă te taie complet din viața ei

Am vrut să scriu acest articol din perspectiva de mamă. Pentru mame prieteniile sunt importante, mai importante decât erau în anii dinainte de copii aș zice. În primul an cu bebeluș abia dacă am vorbit cu cineva, toate interacțiunile se întâmplau online unde am întâlnit mai multe mame minunate. Dar bineînțeles că nu e de ajuns să avem prieteni virtuali, avem nevoie de interacțiune în persoană. Astfel că atunci când a venit primăvara și fetița mea avea aproape un an, am început să venim zilnic în parc la locul de joacă. Acolo ne-am făcut prieteni, și ea și eu.

prietenie la locul de joaca

Cu una dintre acele mame am rezonat mai mult. Avea un băiețel cu câteva luni mai mare. Pe parcursul a 2 ani și jumătate ne-am împrietenit destul de bine. Ne întâlneam des la parc, a venit la petrecerea pentru ziua de naștere, și chiar am invitat-o să vină cu noi la țară vara. 

La un moment dat mi-a povestit că nu a făcut nunta, nu e cununată religios cu soțul ei. Pentru că eu îmi doream să fiu nașă m-am oferit ca în cazul în care se hotărăsc să facă nunta să fim noi nașii lor de cununie. 

Între timp am rămas însărcinată  cu al doilea copil. Când împlinise câteva luni, prietena mea m-a anunțat că se gândesc să plece din țară și vor să facă nunta înainte. Nunta urma să aibă loc în alt oraș, la aproape 200 km distanță. Planul era să venim cu părinții după noi ca să aibă grijă de cele mici. Ca să nu lungesc prea mult, a trebuit să refuz să fim nași de cununie din cauză că nu puteam să îmi asum o posibilă îmbolnăvire a copiilor. Ar fi fost exclus să îi las cu bunicii pe care îi vedeau destul de rar. Mi-am dat seama că responsabilitatea de naș e una mare, nu ca aceea de simplu invitat la nuntă. Iar distanța și copiii foarte mici care se culcau de regulă până în ora 20:00 erau probleme pe care cu greu le vedeam rezolvabile. 

Cu siguranță sunt mulți părinți care au reușit să fie și nași având copii mici. Însă în cazul de față pentru mine părea imposibil. Așa că i-am spus sincer temerile mele și motivele pentru care nu puteam fi nași (cu 8 luni înainte de nuntă). Ea a părut să fie foarte înțelegătoare. Dar apoi ruptura s-a întâmplat rapid. Vorbeam pe whatsapp de obicei și brusc numărul nu mai era activ. De fapt era deconectat complet. La profilul de Facebook schimbase numele. Așa că peste noapte fără vreun cuvânt a dispărut această prietenă. 

Probabil că așa era mai bine, însă mereu mă întreb cum ar fi stat lucrurile dacă nu refuzam să fim nași. Oare nășitul chiar e distrugător de prietenii? Văd frecvent diverse probleme ce apar între nași și fini, ambii simțindu-se îndreptățiți să primească diverse lucruri de la ceilalți. 

În orice caz, sper că a reușit să aibă nunta mult dorită cu nașii potriviți. Iar eu am învățat să nu îmi mai doresc vreodată să fiu nașă. 

nași de cununie
Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

Lasă un răspuns