Ghid complet, al treilea trimestru de sarcină și jurnalul meu

Suntem deja în săptămâna 28, pentru mine cel de-al treilea trimestru a fost mult mai diferit decât celelalte două.

Ce-am scris în jurnalul de sarcină?

Dormeam cuprinși cu tati și l-ai trezit cu 3 șuturi. Încă facem yoga, pilates, aquafitness… Am adăugat 8 kg. Mă arde stomacul, dorm mai puțin (e cald și bebelușul foarte activ), mă apucă cârceii noaptea și mă doare spatele tot mai tare, dar oricum mi-e dragă.

Dacă și tu ai început să ai cârcei, rotește-ți labele picioarelor, mai ales înainte de culcare, masează-te. Hidratează-te și plimbă-te pentru a mai ușura din dureri. Evită să-ți întinzi degetele de la picioare.

Dezvoltarea bebelușului

Măsoară cam 38 cm și cântărește 1 kg. Suptul degetului mare este noua lui activitate preferată. Țesuturile creierului dezvoltă pliuri pe suprafața care înainte era netedă. Își folosește mânuța să se protejeze de lumină, dacă aceasta bate în direcția lui. Loviturile și împunsăturile viguroase te fac să crezi că e toată ziua în mișcare.

Vizitele cu moașa în acest trimestru au fost la fel de multe ca și în al doilea trimestru de sarcină, la fel o probă de laborator, plus o vizită la cardiolog pentru a urmări și asculta inima fătului timp de aproximativ jumătate de oră. Acesta a fost un moment plin de conștientizare a impactului meu asupra acelei mici ființe care se dezvolta sub inima mea.

În acest trimestru am avut trei ecografii. Știu că erau niște markeri de sânge care trebuiau urmăriți, dar nu cred că a fost ceva grav, cel puțin, doctorii nu mi-au zis nimic, doar am văzut notițele pe care le-au făcut. 

Vreau să menționez faptul că am folosit serviciile publice, nu am avut același doctor pe toată perioada sarcinii, am fost monitorizată de vreo șapte moașe diferite, ecografiile la fel, la doctori diferiți. Chiar și așa, m-am simțit mereu protejată și-mi amintesc cu entuziasm de acea perioadă. Desigur a fost și mindsetul meu pozitiv.

Mindset-ul în al treilea trimestru de sarcină

Eu știam că mămica avusese o naștere foarte grea, cu mari complicații după, dar asta nu m-a speriat niciodată și acum îmi dau seama că nici nu m-am gândit vreodată că aș putea trăi o asemenea experiență. Atitudinea mea a fost mereu una pozitivă absolut în toate aspectele. Mă vedeam în fiecare zi mai frumoasă ca niciodată, mă trezeam cu mare drag să merg la ore de yoga, pilates și aquafitness.

Eram super entuziasmată să-mi fac cele mai sănătoase rețete la dejun, la prânz, la cină. M-am menținut activă la muncă până în săptămâna 32-a și probabil aș fi lucrat până în ultima săptămână, daca nu avea soțul concediu și oportunitatea de a petrece mai mult timp împreună. Ăsta a fost mindset-ul meu și vreau să cred că asta a și influențat asupra faptului că am avut o sarcină și naștere foarte ușoară și frumoasă, cel puțin asta mi-a rămas în amintire.

Un alt punct foarte important a fost sprijinul și prezența soțului pe toată perioada sarcinii. Oh, aș vrea să fiu mereu însărcinată doar ca să-mi facă masaj la picioare în fiecare seară. Cred că aș putea scrie o carte la acest subiect. Mulțumesc dragul meu!

Nici eu, nici soțul, nu știam practic nimic despre sarcină, parenting și nu aveam nici o experiență cu copiii. Aveam nevoie de a învăța chiar noțiuni de bază privind schimbatul scutecelor sau îmbrăcatul bebelușului.

al treilea trimestru de sarcină

Curs prenatal

În ultima lună de sarcină, întrucât am avut concediu și eu și soțul, am profitat și am făcut împreună un curs prenatal, un total de 15 ore, în același spital unde mergeam la controalele generale. 

Cu toate că moașa aborda unele subiecte fără a fi menționate de participanți, eu mă duceam mereu cu o lista de zeci de întrebări despre tot ce-mi trecea prin cap, despre respirația în timpul nașterii, alimentația pentru bebeluș, alăptarea la sân, primul ajutor pentru bebeluș, tehnici de resuscitare, cum să fac masajul pentru bebeluș, activități fizice și recomandări nutriționale după naștere, despre relațiile sexuale după naștere, despre atitudine când copilul plânge de neoprit, revenirea la serviciu, etc, etc. 

Par a fi lucruri care se pot derula de la sine, ca un proces absolut natural, dar pe mine mă speria faptul că eu nu aveam răspunsuri instinctive la majoritatea întrebărilor și nu vroiam surprize, vroiam să știu la ce să mă aștept. 

A fost exact ceea ce aveam nevoie și mă bucur nespus că am avut oportunitatea de a trăi această experiență. Îmi amintesc cu drag de acele momente pentru că, odată ce am ajuns în sala de naștere, soțul meu stătea alături doar ca să-mi amintească de respirația corectă și eu știam exact la ce se referă, iar când am avut copilul în brațe mă simțeam pregătită pentru orice mă aștepta. Vreau să cred că datorită acestor lecții de respirație și a celor practicate la lecțiile de yoga, procesul de expulzie a durat doar 5 minute.

Durerile de spate

În ultimul trimestru, durerile de spate devin tot mai intense. Greutatea suplimentară care te trage în față și slăbirea articulațiilor datorită hormonilor pot duce la dureri de spate cronice. 

Încearcă aceste tehnici de eliberare a tensiunii:
●Îngenunchează în patru labe, cu spatele drept, și leagănă-ți ușor pelvisul înainte și înapoi pentru a ușura tensiunea.
●Încearcă o centură prenatală ca să duci greutatea mai ușor.
●Dormi pe partea stângă cu genunchii îndoiți. Sprijină-ți spatele pe o pernă și strânge o alta între genunchi. Eu foloseam vreo șase perne de obicei.
●Lasă-te pe vine dacă este nevoie să ridici ceva de jos. Ba mai bine, roagă pe cineva să o facă în locul tău.
●Mergi la piscină, apa va susține greutatea care-ți apasă spatele, șoldurile și picioarele.
●Masajul prenatal pot face durerea să cedeze.

Travaliul fals sau autentic?

Am mai vorbit anterior despre contracțiile Braxton Hicks, acestea sunt contracții ușoare ale uterului și apar pe toată perioada sarcinii, deși ele cresc în durată și frecvență pe măsură ce te apropii de termen. Aceste contracții, denumite și ¨travaliu fals¨, sunt neregulate și fie nedureroase, fie ușor neplăcute, dar nu se compară cu travaliul autentic. Vă las mai jos o schemă care vă va ajuta să le distingeți, dar e indicat de anunțat doctorul dacă nu sunteți sigure!

travaliu fals

Numele copilului

Știți deja cum vreți să vă chemați copilul la masă? Dacă în acest moment încă nu aveți numele copilului și aveți nevoie de un brainstorming, vedeți articolele noastre despre acest subiect. 

Cu siguranță mulți deja vă sâcâie cu întrebări. E o decizie importantă atât pentru voi, cât și pentru viitorul adult, deci nu vă grăbiți, puteți avea o revelație chiar în sala de naștere.

Pregătirea cuibului

În ultimele săptămâini te poți simți copleșită de nevoia de a aranja toate lucrurile pentru venirea bebelușului. Unele mămici, ca mine, sortează și împăturesc hăinuțele bebelușului, altele devin obsedate de decorațiunile din camera lui.

  • Acest feeling este răspunsul natural la maternitatea iminentă.
  • Actul fizic al acestor pregătiri te ajută să-ți canalizezi câte ceva din nervozitate și emoțiile momentului.
  • Când te ocupi de diverse lucruri prin casă simți că tu deja deții controlul.
  • Amintește-ți să mai iei și pauze!


Camera copilului

În primul rând, nu uita ca nu poți vopsi tu, nici să te cațeri pe scară ca să aranjezi lucruri sau să duci, să împingi lucruri grele. Asigură-te că are cine să te ajute în orice moment sau angajează o echipă care va face treaba pentru tine.

Dacă alegi un anumit tip de mobilier și vrei să fie livrat până la naștere, comandă din timp, poate dura luni de zile pentru obiectele mari, cum ar fi pătuțul, dulăpiorul de haine, măsuța de înfășat. Nu te stresa, la început îi trebuie doar un loc de dormit.

Luați în considerație mai multe aspecte atunci când alegeți salteaua pentru patul bebelușului, chiar dacă e scumpă, optați pentru una din fibră naturală. Pielea bebelușului este foarte sensibilă și va intra în contact cu materialul pentru o bună bucată de vreme, zi și noapte. Dacă optați pentru o saltea obișnuită, aerisiți-o cel puțin o săptămână înainte de a o folosi.

Înainte de a te apuca să decorezi camera copilului, cel mai înțelept ar fi să stabilești o temă, un stil sau o schemă cromatică. Tendința este să decorezi camera copilului în armonie cu întreaga casă. Fie că e vorba de un decor modern, strălucitor sau de un ambient rustic, dar șic, această abordare simplifică alegerea, odată ce ai deja un punct de pornire, și suportă trecerea timpului mai bine decât o tematică infantilă. Gândește-te că va mai dura mult până ce copilul tău va avea o opinie, așa că ține numai de tine!

Care totuși este strictul necesar atunci când va apărea bebelușul?

  • Un loc de dormit
  • Scutece, prosoape, mușama pentru schimbat și o cremă pentru funduleț
  • Scaun pentru mașină (scoică), chiar pentru momentul când vii de la spital
  • Cărucior
  • Hăinuțe, prosopele pentru regurgitat, păturele pentru înfășat
  • Termometru frontal, aspirator nazal pentru a extrage secrețiile nazale dintr-un năsuc înfundat

Ce-am scris în jurnal?

Săptămâna 34. Împlinisem 2 ani de la căsătorie și ne-am făcut cadou o călătorie de 1000 km cu mașina până în Franța, tare dor îmi mai era de călătorii și cu poftele graviduțelor n-ai ce face. (A decurs bine). Deja am adăugat 14kg de la început. Încă facem yoga, pilates și aquafitness. Burtica a crescut atât de mare și atât de brusc în ultimul timp încât nu mă pot obișnui și când mănânc murdăresc toate rochiile, soțului îi pare foarte amuzant, același lucru îl spune când încerc să cobor din pat. Mă bucur că se amuză.

al treilea trimestru de sarcină

Dezvoltarea bebelușului

În săptămâna 38 bebelușul măsoară aproximativ 50 cm și cântărește cam 3 kg. Plămânii și corzile vocale sunt gata pentru primul strigăt la venirea pe lume. Din acest moment poți considera că ai o sarcină adusă la termen, copilul se poate naște din clipă în clipă.

În această săptămână la noi deja venise mămica mea, eram sigură că voi avea nevoie de ajutor și am rugat-o să vină pe o lună. La fel a venit și tăticu, dar un pic mai tarziu, după naștere. A fost cea mai frumoasă perioadă petrecută împreună!

Pentru ei era un moment mult așteptat, iar pentru mine era foarte importantă prezența lor în acest moment din viața noastră. Pe langa faptul că puteam sa profit acum și să dorm un pic mai mult, aveam ceva timp pentru mine, pregăteam mâncarea împreună, învățam cum să mă comport cu un bebeluș adevărat, ieșeam cu toții la plimbare. Toate aceste momente mi-au ușurat mult inițierea în parenting și m-au ajutat sa mă obișnuiesc cu brio la noul stil de viață.

Nopțile albe, durerile și plânsetele neîncetate ale bebelusului, durerile tale după naștere, schimbările hormonale, lipsa de timp personal, aceasta viață cu alte priorități poate duce la depresie postnatală. Eu din tot sufletul vă recomand să aveți pe cineva sau mai mulți oameni dragi alături de voi în acest nou început. Vorbiți cu ei, întrebați despre tot, beneficiile vor fi pe termen lung . 

De asemenea, după naștere, citeam cărți despre parenting (puteți găsi aici un articol cu recomandările mele), asistam la webinare online, apoi am făcut un curs online despre parenting post covid și continui în același ritm pentru că fiecare etapă de creștere a copilului vine cu noi provocări și prefer să învăț cel puțin teoria, ca atunci când voi călca pe greblă să am o soluție pregatită sau cel puțin atitudinea potrivită. Pentru tătici, îi va ajuta să facă cursul de puericultură, se poate și gratuit prin Bebe Tei. 

Vă doresc o călătorie frumoasă, trăiți și savurați cu adevărat fiecare moment!

De cînd am aflat că voi avea un copil am conștientizat faptul că voi fi primul exemplu pentru ea și am început să fac cursuri de parenting, să învăț mai mult despre alimentația sănătoasa, despre atitudinea care mă va ajuta să cresc un copil fericit. Citesc și scriu despre tot ce simt. Mă inspir zilnic de la copilul meu. Învăț a iubi și a trăi așa cum o face ea: cu adevărat, fără a aștepta ceva în schimb, așa cum simt cu tot corpul și sufletul meu.

Lasă un răspuns