5 cele mai bune stilouri pentru copii, și alternative

Când a început fetița mea clasa pregătitoare, am încercat să mă documentez legat de cele mai bune stilouri pentru copii. Știam că e important să fie confortabil de ținut în mână, cerneala să fie de calitate și să nu păteze foile, dar și să nu coste o avere. Stiloul ideal scrie frumos, subțire, nu zgârie hâtia și nu lasă pete de cerneală. 

Stiloul se alege și în funcție de vârstă, unele fiind mai potrivite începătorilor în ale scrisului. De asemenea, e posibil ca învățătoarea să vă recomande un anumit tip de stilou sau să vă spună pe care să le evitați. În unele cazuri, la clasa pregătitoare s-a merge pe folosirea creionului HB, dar fetiței mele i s-a cerut și stilou. De asemenea, țineți cont că va folosi mai mult de un stilou, deci luați minim 2 pentru început. Din păcate nu sunt toate foarte rezistente, dar vom vorbi și despre asta. O listă completă de rechizite pentru clasele primaregăsiți aici. 

Cele mai bune stilouri pentru copii

1. Stilourile Lamy

Stilourile Lamy sunt stilouri cu peniță ce au un design ergonomic și sunt extrem de durabile și versatile. Stiloul LAMY Nexx are o prindere ușoară, anti-alunecare, care permite o scriere prelungită fără oboseală, recomandat mai ales pentru copiii de 7-8 ani. Pena sa din oțel inoxidabil lustruit face scrisul foarte ușor. 

Lamy Safari este un stilou modern atemporal pentru tineri (10+ ani). A făcut furori în timpul lansării pe piață la începutul anilor optzeci, cu designul său avangardist și clema sa cu arc. Este robust și durabil. Lamy Safari s-a impus ca un produs foarte căutat în multe țări din lume. 

Lamy ABC cu lemn : stilou versatil pentru începători

Stiloul Lamy ABC este conceput atât pentru copiii care scriu cu stânga, dar există bineînțeles și varianta pentru dreptaci. Gama ABC cuprinde stilouri fabricate din lemn de arțar, cu formă ergonomică și peniță din oțel inoxidabil. Din perspectiva de părinte, stilourile Lamy sunt perfecte pentru școlari de la 6 ani în sus. Deși au un preț mai mare decât alte stilouri încercate, ele sunt mai durabile și se strică mai greu. Au penița astfel concepută încât copiii nu trebuie să apese tare pentru a scrie. Este recomandat mai ales începătorilor, deci copiilor de la clasa 0 la clasa a II. 

Pentru părinții care doresc să investească în ceva mai calitativ și durabil, recomand ca primă alegere stilourile Lamy. 
cele mai bune stilouri pentru copii
lamy.com

2. Stiloul Pelikan Griffix

Stiloul Griffix este perfect pentru copiii care încep școala și ideal pentru copiii mici care învață să scrie subțire și cu precizie. Are mâner cu o formă ergonomică, cu suport perfect pentru degetul mare, arătător și mijlociu și încurajează o postură perfectă de scris. Este disponibil pentru stângaci sau dreptaci. Stiloul Griffix ajută copiii să facă tranziția către scrierea fluidă, fără să agațe foaia sau să lase pete de cerneală. 

Iată ce păreri am adunat de la părinți despre acest tip de stilou:
„Acesta este cel mai bun instrument de scris care mi-a ajutat copilul să scrie corect și cu presiunea perfectă asupra foilor de hârtie. A trebuit mereu să corectez prinderea stiloului fiului meu de fiecare dată când încerca să scrie. Luni de zile!
Am cumpărat acest stilou și schimbarea a fost imediată. După câteva săptămâni de exercițiu de scris cu acest stilou, acum prinderea lui este perfectă cu orice ar încerca să scrie. 
Poate comod stiloul, este ușor de folosit și îi pregătește perfect pentru atunci când sunt gata să folosească alte instrumente de scris. Școala fiului meu cere elevilor lor să înceapă să scrie cu un stilou cu cerneală în clasa a treia.”
cele mai bune stilouri pentru copii
pelikan.com

3. Stiloul Faber-Castell Scribolino 

Scribolino este un stilou școlar produs de Faber-Castell. Este disponibil în mai multe combinații de culori diferite. Mânerul are șase găuri, iar acele găuri trec prin ambele părți ale cilindrului, având două zone plate pentru o prindere ergonomică. Variantele pentru mâna stângă sau dreaptă ale stiloului au o orientare diferită a acestor zone de prindere. Stiloul Faber-Castell are o dimensiune potrivită, nu este nici prea lung, dar nici prea scurt. Producătorul îl descrie ca având un design modern și robust. Îmi place acest aspect, atât de mult încât poate fi folosit nu numai la școală ci de oricine are nevoie de un stilou bun.

Pentru un stilou atât de simplu, Scribolino este ușor de folosit de către copiii de școală, fie că sunt abia la început sau mai avansați. Scribolino este poate puțin mai scump comparat cu stilourile chinezești ieftine disponibile. Dar cred că totuși merită prețul pentru un design atât de interesant. 

4. Stilourile Schneider

Stilourile Schneider sunt mai ieftine, dar totuși din categoria stilourilor calitative cu care un copil se poate descurca bine la școală. Este un produs German, dar nu unul high-end. Aceste stilouri sunt recomandate de multe învățătoare pentru că nu sunt costisitoare, dar își fac totuși bine treaba. Sunt stilouri foarte ușoare, mențin liniile drepte și subțiri la scris. 

În special pentru copiii care tind să își piardă stilourile (avem și noi unul acasă), Schneider poate fi o opțiune mai bună decât un Lamy, care deși este un stilou excelent, este costisitor comparat cu acesta. Sau poate fi un bun stilou de rezervă. Ca dimensiuni, este mai mare decât alte stilouri, în sensul că este mai lung și puțin mai lat. Însă are avantajul că este foarte ușor și deci copiii îl pot mânui cu ușurință. 
stilouri bune copii
schneiderpen.com

5. Roller Pilot Frixion Ball

Roller Pilot nu este un stilou clasic, dar este un instrument de scris la mare căutare printre părinți. Există și ceva controverse legate de el, iar unele învățătoare nu îl agrează. Am întrebat-o pe prietena mea, Irina, care este învățătoare, dacă este greșit ca un copil să folosească stiloul Pilot. Mi-a explicat că nu există o problemă legată de scrisul în sine ci de faptul că un copil poate șterge foarte ușor orice greșeală. Și asta poate duce la neatenție pentru unii copii. Overall, Pilot este un instrument ce poate fi util, dar nu l-aș recomanda chiar de la pregătitoare ci puțin mai târziu. În orice caz, faptul că șterge fără să rămână vreo urmă vizibilă pe foaie este un avantaj pentru școlari. Și mai este și ieftin, iar varietatea de culori îi încântă pe copii. 


Este important pentru copii să scrie cu stilou?


Un stilou eficient din punct de vedere ergonomic scutește mâna și încheietura de presiune inutilă. Acesta este un mare avantaj de luat în considerare.

Un stilou, chiar și în condiții de uz intens, durează cel puțin șase luni, sau chiar ani de zile pentru cele mai calitative. Asta reduce deșeurile și risipa. 

Se pare că există două școli de gândire cu privire la utilizarea stilourilor pentru a îmbunătăți scrisul de mână al copiilor. Prima susține că ar putea aduce o mică îmbunătățire, dar nu este principalul factor care contribuie, și că există o mulțime de instrumente de scris potrivite pentru copii. Cealaltă postulează că folosirea unui stilou insuflă disciplina scrisului de mână care duce la scris îngrijit. 

Dyas Lawson, care a scris ghidul definitiv pentru scrierea de mână pe site-ul Paperpenalia.com (acum arhivat), spune astfel: „Un stilou îți poate face scrisul să arate puțin mai bine, dar dacă scrisul arată ca și cum găinile au scris pe pagină, sunt șanse ca asta să nu fie suficient. Cel mai probabil, va trebui să vă reantrenați brațul și mâna.” Cu alte cuvinte, stiloul este util, dar nu este singurul factor care influențează scrisul copiilor.

Când am trecut eu prin școală, stiloul era obigatoriu la clasele primare și consider că nu a fost un lucru rău asta. În plus, stiloul era ceva de care trebuia să avem grijă, mai ales pentru a nu păta totul cu cerneală. Cumva ne responsabiliza în a menține un obiect necesar în stare bună. Iar scrisul cu stilou arată într-adevăr frumos. 

De-a lungul anilor, au fost efectuate cercetări la nivel mondial cu privire la beneficiile în dezvoltarea copiilor și adolescenților care folosesc stilouri la școală. Acestea includ îmbunătățirea abilităților motorii fine, o creștere a atenției la detalii și a încrederii în sine, cât și o mândrie sporită pentru munca lor.

Cele mai bune alternative la stilouri pentru copii

Pe măsură ce cresc e posibil să dorească să folosească tot felul de instrumente de scris. De aceea am întocmit o listă cu cele mai bune alternative. 

Pixul metalic Zebra F-701 – Zebra este fabricat din oțel solid, deci este indestructibil. 

Pix Uni-Ball – aceste pixuri își datorează netezimea unui vârf fără margini, cu colțuri rotunjite, rezultatul fiind zero zgârieturi indiferent de unghiul în care scrieți. 

Pix Sheaffer – pixurile pentru elevi umplute cu cartuș Sheaffer (old-school) sunt bune pentru mâinile mici și sunt foarte rezistente la presiune. Și scriu și destul de lin! 

Stiloul chinezesc Jinhao – tot pe tipul de stilou clasic, dar cu ceva diferențe și cu un preț foarte bun. Scrie foarte bine, dar tinde să se usuce dacă e folosit doar de câteva ori pe săptămână. Este un stilou nu extrem de solid, însă își face treaba și merge folosit intens. 

Stilou Platinum Preppy – este un stilou cu secțiuni rotunde de prindere, corpurile sunt puțin mai puțin indestructibile decât un Lamy, dar sunt și mai ieftine. De asemenea, cartușele de bază Platinum sunt super bune. 

Ca notă – în Statele Unite copii folosesc creionul până la vărste mari, de multe ori până la clasa a 9 a. Nu se prea folosesc stilouri și dacă cineva folosește alte instrumente de scris decât creionul, trebuie să poată fi șters ușor, cum este Pilot-ul. Și la noi în țară, creionele HB sunt folosite mai ales la clasa pregătitoare. Eu i-am luat fetiței mele de la Faber-Castell și sunt minunate. Le-a folosit apoi și la clasa I. Însă bineînțeles, folosește și stilourile destul de mult. 


Concluzii despre stilourile pentru copii

Legat de cele mai bune stilouri pentru copii, rețineți că dacă penița este mai flexibilă, cu atât este de moale… și, prin urmare, cu atât este mai ușor de deteriorat prin apăsarea prea puternică. De asemenea, sunt mai greu de folosit la scris și produc un scris mai dezordonat la copiii începători. 

Unele stilouri sunt de fapt special concepute pentru copiii care încep să învețe să scrie, cum este Lamy Safari sau Lamy ABC, sau Pelikan Griffix. Safari-ul este super rezistent și are vârfuri înlocuibile în cazul în care se strică. Și are zone de prindere în formă de triunghi pentru a ajuta copiii să învețe modul corect de a ține un stilou. 

Stilourile pentru copii tind să aibă vârfuri mai rigide, pentru a garanta rezistență sporită. Scopul este să-l lași pe copil să învețe să aplice foarte puțină presiune și, evident, să formeze literele. Cu excepția cazului în care copilul în cauză are deja câțiva ani de experiență în scris, nu este deloc indicat să optezi pentru vârfuri flexibile. 

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

Lasă un răspuns