ochelarii de vedere pentru copii
0 - 3 ani, 12+ ani, 3 - 6 ani, 6 - 12 ani, Educație corporală - Sănătate

Ochelarii de vedere pentru copii – Interviu cu dr. Cosmin Tangerică, și experiențele părinților de copii cu ochelari

Ochelarii de vedere pentru copii

Purtăm grija sănătății copiilor noștri încă din mediul intrauterin, iar manifestarea acesteia sporește odată cu momentul nașterii. Vizitele la medicul de familie, analizele periodice sau întâlnirile cu pediatrul reprezintă doar câteva dintre punctele bifate de părinți, în supravegherea atentă a copiilor. Și totuși, există aspecte pe care adulții nu le iau întotdeauna în calcul, întrucât ele nu se înscriu într-un tipar medical statornicit de practică, ci reprezintă mai degrabă o prevenție. Din această categorie face parte și vizita la medicul oftalmolog, deosebit de importantă în stabilirea unui diagnostic sigur și în depistarea problemelor de vedere.

În sensul acesta, pentru a semnala necesitatea de a ține seama și de sănătatea ochilor copiilor noștri, i-am luat interviu dr. Cosmin Tangerică, medic specialist oftalmolog. Dr. Cosmin Tangerică are o experiență de 5 ani, este un medic râvnitor în meseria sa, un om deschis și dedicat, pasionat de munte, cu multă răbdare și empatie pentru cei din jur. Întrebările adresate, dar și răspunsurile primite, au scopul de a aduce în conștiința părinților o perspectivă avizată și folositoare în raportarea la mediul cotidian, dar și la gestionarea unor decizii privind spectrul medical.

ochelarii de vedere pentru copii

1.Care sunt primele semne ale deteriorării vederii la copii? La ce să fim atenți acasă?

Este greu de identificat, în calitate de părinte, dacă întâmpinăm sau nu probleme de vedere la copiii noștri, de aceea un consult regulat făcut la oftalmolog ne scutește de incertitudine. Totuși, putem să fim atenți la anumite semne indirecte: copilul are tendința de a se apropia de televizor, dacă urmărește un program? Atunci când desenează/scrie/învață/se joacă pe telefon, se apropie foarte mult de obiectivul la care privește? De asemenea, și clipitul excesiv sau frecatul la ochi pot fi semne ale unor afecțiuni oftalmologice. Ei bine, toate aceste aspecte ar trebui să fie verificate în contextul unui cabinet oftalmologic.


2.Care este momentul oportun primei vizite la medicul oftalmolog?

Prima vizită trebuie făcută la câteva zile de la naștere, dar în mod uzual este obligatorie o consultație în jurul vârstei de 3 ani, indiferent dacă suspectăm ceva sau nu. O eventuală problemă, cum este ambliopia (*caracterizată prin slăbirea vederii unui ochi sau a ambilor), poate fi corectată parțial sau chiar total, până la vârsta de 6 ani.

3.Cum ajutăm/îmbunătățim vederea copiilor noștri? Care sunt alimentele și obiceiurile cotidiene sănătoase?

Putem contribui la „îmbunătățirea” vederii copiilor noștri, amintindu-le să evite anumite obiceiuri nocive: statul cu ochii în telefon ore întregi, fără pauze, respectiv folosirea acestuia la o distanță incorectă. Pe de altă parte, nu există o alimentație minune, însă o dietă echilibrată (bazată pe cereale, fructe, legume – proteină – fibre – carbohidrați – grăsimi), asociată cu mișcarea în aer liber, poate avea o influență benefică și asupra sistemului ocular.

ochelarii la copii

4.Care sunt principalele surse nocive care pun în pericol sănătatea ochilor copiilor noștri? Ce ar trebui evitat în rutina lor zilnică?

Așa cum am amintit și mai sus, cea mai uzată activitate nocivă este folosirea excesivă a telefonului și/sau a tabletei. Cu toate acestea, și conținutul nepotrivit pe care tinerii îl accesează este la fel de dăunător, întrucât, de multe ori, acesta facilitează dezvoltarea ticurilor.

5.Cum expunem copiilor noștri importanța sănătății ochilor și a purtării ochelarilor?

Fiecare copil e diferit și nu putem aplica pentru fiecare aceleași metode: la unii funcționează „vorba bună”, la alții argumentele logice, în timp ce alții au nevoie de puțină presiune exterioară. Însă, ceea ce este cert e faptul că, de cele mai multe ori, copiii își poartă ochelarii, dacă sunt sprijiniți de părinți în mod corect.


6.Care sunt criteriile de care ținem seama atunci când alegem o pereche de ochelari pentru copii? Cum alegem ochelarii în funcție de vârsta copilului nostru?

În orice optică există optometriști și reprezentanți de vânzări care vă pot sfătui, în mod avizat, cu privire la ramele potrivite pentru copilul dumneavoastră. În rest, opțiunea personală este cea mai importantă. Cu alte cuvinte, ochelarul trebuie să îi placă purtătorului (copilului).

ochelarii de soare pentru copii

7.Când oferim ochelari de soare copiilor noștri? Sunt ei indicați spre purtare? Care ar trebui să fie caracteristicile acestora?

Nu există nicio contraindicație în cazul ochelarilor de soare la copii. Cel mai important aspect este acela că ochelarul de soare trebuie sa fie cumpărat dintr-un centru avizat, care să certifice veridicitatea filtrelor UV. O lentilă colorată, care nu are filtrele necesare, este mai nocivă decât lipsa ochelarului, atunci când expunem copiii la soare. Ba mai mult decât atât, ochelarii de soare sunt chiar indicați în momentele de expunere prelungită la soare, indiferent de anotimp.

8.Sfaturi pentru părinți.

Evitați să înlocuiți timpul pe care trebuie să îl acordați copilului dumneavoastră cu activități „educative” furnizate de telefon și/sau de tableta!
Faceți un consult regulat copilului dumneavoastră (o dată/an), indiferent dacă se plânge sau nu de vreun disconfort!
Evitați tratamentele recomandate de cea mai bună prietenă ori de cel mai bun prieten al dumneavoastră, indiferent de cât de banală pare problema de sănătate a copilului dumneavoastră.

ochelarii de vedere pentru copii

Așadar, nu numai un măr mâncat pe zi ne poate ține departe de problemele de sănătate (*An apple a day keeps the doctor away), ci și vizita regulată la medicul oftalmolog poate fi salvatoare. Fie că discutăm despre probleme minore, care pot fi ajustate într-un timp mai scurt, sau ne confruntăm cu afecțiuni mai complexe, care ne obligă la purtarea ochelarilor vreme de ani buni, întâlnirea cu medicul oftalmolog devine cam… obligatorie!

Experiența părinților cu ochelarii de vedere pentru copii

Și pentru că orice schimbare vine cu provocări, am cerut ajutorul și sfatul unor mame care au trecut deja, alături de copiii lor, prin tranziția de la nepurtarea ochelarilor de vedere la purtarea lor. Experiența lor vine în întâmpinarea unor posibile gânduri, oferindu-vă totodată certitudinea ca nu sunteți primele încercate de acest hop și că răbdarea, calmul și dragostea le rezolvă… pe toate!

Corina Bondor: „Băiatul meu de 10 ani poartă ochelari de aproximativ de 2 ani. Are aceeași problemă ca mine, genetică, și anume miopie. Nu avem încă o problemă gravă, fiind momentan la dioptria de – 0.5. Însă aceasta va crește odată cu creșterea ochiului și înaintarea în vârstă, bineînțeles. La început a fost încântat că va purta ochelari, până s-a văzut cu ei și atunci nu prea i-a plăcut imaginea lui în oglindă, dar s-a obișnuit rapid cu ei, noi repetându-i mereu ca este foarte frumos și cu ochelari.

Practică și dans sportiv, iar antrenorul îi spunea la fel: să vină cu ochelarii în sala de dans, pentru că îi stă foarte bine. Nu prea îi poarta la dans și bineînțeles că nici la joacă prin parc, din cauza transpirației și din cauza fricii de căzături. Pana acum am rămas la aceeași dioptrie, controlul fiind făcut periodic, odată la 6 luni. Recomand tuturor mămicilor să își ducă la control copilașii, cel puțin din când în când. Recent am programat-o la o consultație și pe surioara lui, care va începe școala în toamnă.”

Gabriela Stan: „Fata mea, Iasmina, în vârstă de 13 ani, are o miopie destul de accentuată. Această afecțiune nu a fost dobândită stând în fața ecranelor, ci este genetică, fiind moștenită de la mine. Mie, având această problemă, nu mi-a fost greu să observ la ea disconfortul, deranjul. De exemplu, nu vedea lucruri destul de mari, deși aflate la distanțe mici: cifrele unui ceas de perete.
La primul control oftalmologic, miopia era de – 1,5, iar în prezent este de – 3,5. La purtarea ochelarilor nu am întâmpinat probleme; poate a contribuit și faptul că am lăsat-o pe ea să-și aleagă ramele și a observat și ea că, efectiv, vede mai bine. Din păcate, miopia Iasminei crește odată cu vârsta, iar asta înseamnă că aproape la fiecare control schimbăm lentilele. Deci, până la maturitate, nu prea avem variante alternative. Recomand controlul oftalmologic în cazul copiilor, chiar dacă aceștia nu vă semnalează nicio problemă, deoarece ei nu au de unde să știe cum văd cei din jurul lor. Iasmina spunea: «Mami, eu credeam că așa vede toată lumea, că așa e normal!»”

Claudia Hencz: „În cazul lui Luca, am aflat că are nevoie de ochelari în urma unui control de rutină. Ni se părea nouă că se apropie de televizor mai mult decât era necesar și am considerat că are nevoie de un consult. Așa am primit vestea că are nevoie de ochelari și, la început, nu știam cum va reacționa. Primele luni au fost destul de grele, pentru că nu prea voia să îi poarte, dar pe măsură ce îi purta, totul devenea mai ușor. Are ochelari de 3 ani și ultimul control a fost destul de optimist, în sensul în care e posibil să poată renunța la ei, până la vârsta de 7 ani. La început nu știam cum va decurge purtatul ochelarilor, dar acum pot spune că nu reprezintă nimic de speriat. Copilul se acomodează ușor. Cu toate acestea, consider că e important și sprijinul părintelui, pentru că un copil nu înțelege neapărat necesitatea purtării ochelarilor și de multe ori uită să îi poarte; dar cu răbdare și cu perseverență totul iese bine.

Pe de altă parte, Dominic s-a născut cu mai multe afecțiuni, printre care hidrocefalia și, în acest caz, șansele ca el să poarte ochelari erau foarte mari. Am mers la control și am primit rețetă. La început, desigur, nu știam cum va reacționa, dar totul a fost bine. Parcă a înțeles imediat că are nevoie de ochelari, pentru a nu se agrava situația. În prezent, încă are nevoie de ei și nu știm cât va mai avea nevoie. Ochiul stâng este mai afectat, dar mergem înainte cu încredere că lucrurile se pot îmbunătăți dacă respectam sfaturile oftalmologului.”

M. S: „La începutul anului școlar, noi ne-am făcut un obicei sănătos (sau cel puțin așa cred eu): facem un control oftalmologic și analize medicale de rutină. Numai așa poți descoperi eventualele probleme de sănătate și să le rezolvi. Eu am doi copii: de 15 și de 12 ani. De la vârsta de 3 ani le fac control o dată pe an și am descoperit că le trebuie ochelari la amândoi. Băiatul a acceptat ușor ochelarii. Cu fetița a fost puțin mai dificil în primele două săptămâni, deoarece avea impresia că toți copiii vor râde de ea. Făcând controale regulate am descoperit problema din timp, iar după primul an a fost necesar să mai poarte ochelarii doar la scris, la citit, la calculator, la televizor și când folosesc telefonul.”

Recomandări de ochelari pentru copii

Prescripția ochelarilor de vedere este întotdeauna primul aspect în alegerea ramelor. Înainte de a începe să căutați ramele, consultați-vă cu medicul oftalmolog sau cu opticianul despre lentilele copilului dumneavoastră. E posibil să fie nevoie să evitați ramele groase în anumite cazuri. 

Majoritatea copiilor au nevoie de o perioadă de adaptare când poartă ochelari pentru prima dată. Alegeți rame care au un stil modern, atractiv pentru copii, dar care sunt de calitate bună. Lensa oferă o varietate mare de ochelari de vedere pentru copii. De asemenea, caracteristici precum lentilele fotocromatice care se întunecă automat în lumina soarelui în aer liber pot ajuta copilul să dorească să poarte ochelari. Ochelarii de soare sunt de asemenea importanți, mai ales pe perioada verii. Cei de la CEBE au toate caracteristicile necesare pentru a fi folosiți de copii în siguranță. 


Dacă copilul tău practică un sport, o pereche de ochelari sport adecvată, cu lentile din policarbonat, va oferi cea mai bună protecție împotriva accidentelor oculare.  Deschiderile lentilelor ochelarilor de sport ar trebui să fie suficient de mari, astfel încât, dacă ochelarii sunt împinși spre față, punctele de impact sunt deasupra și sub ochi pentru a evita rănirea ochilor. 

În încheiere

Atât practica medicală, cât și experiența părintească reiterează același aspect fundamental, de care trebuie să ținem cont atunci când discutăm despre starea generală de sănătate a copiilor noștri: prevenția este foarte importantă și ne poate scuti de agravarea unor probleme, în aparență banale. Indiferent de localitatea de origine, există în vecinătatea dumneavoastră un medic oftalmolog care vă poate răspunde întrebărilor, lămurindu-vă și ajutându-vă în alegeri optime!
Vă dorim multă sănătate! ☺

Adela-Danina Petruse

Sunt absolventă de Litere, iar odată cu statutul de mamă am început să scriu și să citesc lumea prin ochii copiilor mei. Scriu recenzii de carte pentru copii, dar am luat și interviuri și am scris despre oameni cu vieți de poveste.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns