cărți de Crăciun pentru copii
Carte, Recomandări

24 Cărți de Crăciun pentru copii, care îi vor fascina


„It’s the most wonderful time of the year”… ne-o reamintește celebrul cântec american, trimițându-ne cu gândul la perioada care precede Crăciunul, dar și la sărbătoarea propriu-zisă. Și totuși, cum ne pregătim pentru aceste zile festive și ce facem pentru a ne bucura de tihna unor momente binecuvântate, având sufletul liniștit și chipul doldora de bucurie?


Ei bine, dincolo de spoiala consumeristă, de mesele îmbelșugate și de ambalajele strălucitoare, sărbătoarea Nașterii Mântuitorului reprezintă chintesența iubirii, a jertfei, a păcii, a mărinimiei și a luminii. Dar la înălțimea acestor valori trebuie să ajungem, întrucât ele nu se primesc sub brad, într-o cutie, cu fundă roșie de catifea. A fi în spiritul Crăciunului este un exercițiu de pus în practică zilnic, pe toată perioada anului. Cu toate acestea, putem spori cultivarea virtuților încă din primele zile ale iernii. În sensul acesta, ne ajută o conștiință verticală și curată, dar și exemplele pozitive pe care le găsim în jurul nostru sau… în cărți!


Și pentru că la tot ceea ce ne înconjoară sunt deosebit de sensibili și de receptivi copiii, ți-am pregătit o listă cu 24 de cărți de Crăciun pentru copii pe care le puteți citi împreună, în sânul familiei, încă din prima zi a lunii decembrie. În felul acesta, te asiguri că îi/le insufli o percepție corectă asupra sărbătorii Crăciunului, învățându-l/-i să se bucure și să aprecieze lucrurile cu adevărat importante.

cărți de Crăciun

1.  De ce este omătul alb – Heinz Janisch, Silke Leffler (Cărți de Crăciun pentru copii, Vârstă recomandată: 3-10 ani)

Se spune că, în vremurile de demult, zăpada era transparentă, asemenea vântului. Așa că, aceasta a pornit în căutarea unei culori, cerând ajutorul minunatelor flori întâlnite pe pajiște. Toporașul, floarea-soarelui și iarba nici nu au vrut să audă propunerea zăpezii. Dar, cu toate acestea, ea a primit un ajutor nesperat de la cea mai firavă floare: ghiocelul. Frumusețea ilustrațiilor florale completează în mod minunat mesajul sensibil al cărții despre generozitate necondiționată, mulțumire și prețuirea aproapelui în nevoie.

2. Pachetul roșu – Linda Wolfsgruber, Gino Alberti ( Cărți de Crăciun pentru copii, Vârstă recomandată: 5-12 ani)

Într-un sat învăluit de zăpadă, o femeie pune la cale un plan pentru a înveseli membrii comunității sale, pregătind un pachet roșu care conține… un secret. Primul beneficiar este pădurarul, însă darul nu zăbovește prea mult în mâinile sale, întrucât și el îl dăruiește, la rândul său, mai departe. Darul se perindă printre locuitorii satului, animându-i și învățându-i să comunice din nou. „Pachetul roșu” este o poveste despre generozitate, dragoste, grijă și respect față de aproapele nostru.

3. Aventurile unui Fir de Nisip. Cum a ajuns Crăciunul în adâncuri – Anamaria Lembrău, Agnes Keszeg (Cărți de Crăciun pentru copii, Vârstă recomandată: 3-8 ani)

Deși poate fi privită ca o continuare a primei cărți scrisă de Anamaria Lembrău, acest volum este și o aventură de sine stătătoare, avându-l ca protagonist tot pe Firul de Nisip. Subiectul narațiunii este ritmic, fiind relatat în versuri jucăușe, amuzante și pline de neprevăzut, în timp ce asociază sărbătoarea Crăciunului cu momentul perfect pentru a-ți dărui timpul celor dragi și pentru a te bucura de prezența lor în viața ta.

4. Darul magilor – O. Henry, Sonja Danowski (Cărți de Crăciun pentru copii, Vârstă recomandată: 5-12 ani)

Povestea clasică, ilustrată în mod fabulos de Sonja Danowski, îi are ca protagoniști pe soții Della și James Dillingham Young. Iubirea pe care aceștia și-o poartă este nemărginită, dar greutățile financiare îi încolțesc, umbrindu-le până și ziua de Crăciun. Cu toate acestea, amândoi aleg să își vândă bunurile cele mai de preț, pentru a-i oferi un cadou celuilalt. Și amândoi au parte și de o surpriză… neplăcută. „Darul magilor” ne revelează o narațiune emoționantă despre iubirea jertfitoare și despre generozitatea fără limite.

5. Vacanța de Crăciun a Moșului – Mauri Kunnas (Cărți de Crăciun pentru copii, Vârstă recomandată: 3-7 ani)

Cartea scriitorului finlandez răspunde multor curiozități legate de fabuloasa lume a lui Moș Crăciun. Astfel, în satul Korvatunturi din inima Laponiei, acolo unde s-a nascut Mosul, toata lumea intra intr-o vacanta binemeritata, Și, mai mult decât atât, ne dezvăluie cum reușește simpaticul personaj să-i aducă fiecărui copil cadoul dorit și să străbată, în aceeași noapte, atât de multe locuri.

vacanta de Craciun

6. Sfântul Nicolae și cele nouă monede de aur – Jim Forest (Vârstă recomandată: 3-10 ani)

A fost odată ca niciodată un Nicolae. Astăzi îl cunoaștem și îl cinstim ca pe Sfântul Nicolae, însă, atunci când era doar un copil, toți îl strigau pe numele său. Nicolae trăia în orașul-port numit Patara și era fascinat de corăbiile care veneau și plecau, dar mai ales de poveștile fabuloase ale marinarilor. Pe de altă parte, băiatul asculta cu mare aplecare și sfaturile, poveștile și învățăturile unchiului său, episcopul orașului. În fond, pildele și exemplul oferite de acesta îi vor prilejui trăirea celei mai frumoase aventuri pe care și-o poate dori orice om.

7. Marele Atlas al Crăciunului – Alex Palmer (Cărți de Crăciun pentru copii, Vârstă recomandată: 5-12 ani)

Fie că ne referim la decorațiuni, la obiceiuri culturale sau culinare, volumul apărut la editura Niculescu inventariază cele mai neobișnuite și cele mai deosebite tradiții legate de minunata sărbătoare a Crăciunului. Câteva dintre țările recenzate sunt: Mexic, Guatemala, Iordania, Libia sau Germania. Spre exemplu, știai că în Italia este sărbătorită Vrăjitoarea de Crăciun? Sau că în Spania și în America Latina există o zi dedicată celor trei magi? Nu-i așa că ți-am stârnit curiozitatea?

8. Willie Fulg de Nea – Jacqueline Briggs Martin (Povești de Crăciun pentru copii, Vârstă recomandată: 5-10 ani)

Firul narativ deapănă povestea reală a lui Wilson (Willie) Bentley, primul om care a fotografiat fulgii de nea. Acesta iubea încă din copilărie zăpada, fiind fascinat de fulgii de nea pe care îi studia la microscopul primit în dar de la mama sa. Dar Willie voia să le arate și celorlalți magia cristalelor de zăpadă, așa că a decis să le suprindă în instantanee. Cartea „Willie Fulg de Nea” relatează o fascinantă istorie despre pasiunea și dedicarea unui om pentru a-și urmări visul, continuându-și demersul în ciuda tuturor poticnirilor și făcând nenumărate sacrificii.

Cartea a fost premiata cu prestigioasa medalie Caldecott Medal in anul 1999.

willie fulg de nea

9. Franklin și cadoul de Crăciun – Paulette Bourgeois, Brenda Clark (Cărți de Crăciun pentru copii, Vârstă recomandată: 3-7 ani)

La școala lui Franklin se organizează o colectă de jucării, iar personajele narațiunii au prilejul de a face o bucurie unui copil nevoiaș. Dar Franklin nu se poate hotărî asupra niciunui obiect, stabilind că este prea atașat de toate. Pornind de la ideea de abundență, cartea subliniază importanța generozității și a renunțării la obiectele materiale și reiterează totodată beneficiul emoțional al gestului de a dărui.

10. Surpriză de Crăciun pentru Findus – Sven Nordqvist (Cărți de Crăciun pentru copii, Vârstă recomandată: 4-12 ani)

Întâmplările amuzante, specifice moșneagului Pettson și pisicii vorbărețe Findus, continuă și în această carte, personajele pregătindu-se de data aceasta de sărbătoarea Crăciunului. Findus își dorește o surpriză de la Moș Crăciun și să vină la el în seara de Ajun. Cu toate acestea, bătrânul Pettson nu e convins că Moș Crăciun are suficient timp să viziteze și pisicile. Și totuși, nu vrea nici să-l vadă dezamăgit pe prietenul său motan. În schimb, are un plan care nu se va derula deloc conform așteptărilor…

11. Expresul Polar – Chris Van Allsburg (Cărți de Crăciun pentru copii, Vârstă recomandată: 2-10 ani)

În noaptea de Ajun, în fața geamului unui băiețel se oprește un tren. Invitat să poftească în vagon, acestuia i se revelează destinația călătoriei: Polul Nord. Trenul este plin de copii și toți se adună în centrul orașului pentru a primi un cadou de la Moș Crăciun. Primul care se așază pe genunchii Moșului este chiar protagonistul narațiunii, cerându-i acestuia un clopoțel. Cartea „Expresul Polar” nu prezintă numai o aventură palpitantă, ci subliniază și faptul că spiritul Crăciunului dăinuie în inimile celor care aleg să creadă, indiferent de vârstă.

12. Conni sărbătorește Crăciunul – Liane Schneider, Eva Wenzel-Burger (Cărți de Crăciun, Vârstă recomandată: 3-6 ani)

Știi că se apropie Crăciunul atunci când, în magazine și în vitrine, poți găsi turtă dulce și figurine cu Moș Crăciun. Acesta este și motivul pentru care îndrăgita Conni caută în cutia cu decorațiuni, reușind să spargă câteva globuri. Dar, dincolo de pozna facută, pregătirile pentru mult așteptatul eveniment introduc cititorul (ascultătorul) într-o atmosferă magică de sărbătoare: desene de iarnă, decorațiuni noi, calendarul de advent, coronița din rămurele de brad, cântatul colindelor și… primirea cadoului mult dorit și așteptat.

13. Magul Artaban – Brândușa Vrînceanu (Vârstă recomandată: 5-12 ani)

Legenda spune că la ieslea Mântuitorului Iisus Hristos trebuia să ajungă, pe lângă cei trei magi, și cititorul în stele Artaban. Iar pentru a cinsti nașterea Pruncului Sfânt, fiecare dintre aceștia s-a pregătit cu daruri alese: Gaspar s-a gândit la aur, Baltazar i-a cumpărat tămâie, Melchior a cumpărat smirnă, iar Artaban a ales trei pietre prețioase – un rubin, un safir și o perlă. Cu toate acestea, magul Artaban nu a izbutit să-i întâlnească pe ceilalți trei, la locul și la ora stabilite, pentru a călători împreună, întrucât a întârziat câteva ceasuri. Va mai ajunge acesta din urmă la peștera din Bethleem?

14. Pete Motanul salvează Crăciunul – James Dean, Kimberly Dean (Vârstă recomandată: 3+)

Atunci când Moș Crăciun este dovedit de o răceală zdravănă, livrarea cadourilor copiilor este pusă în primejdie. Dar Moș Crăciun nu îi are ca ajutoare doar pe reni și pe spiriduși, ci și pe Pete Motanul, gata să salveze situația. Lectura cărții angrenează cititorul (ascultătorul) într-un subiect amuzant, în timp ce morala nu se lasă deloc așteptată – indiferent de mărime sau de statut social, putem face lumea în care trăim un loc mai bun. Mai ales în preajma Crăciunului. În fond, „tot ce avem mai bun, tot ce avem mai bun, de Crăciun, dăruim tot ce avem mai bun”!

Pete Motanul salveaza Craciunul

15. O dorință de Crăciun – Katherine Rundell, Emily Sutton (Vârstă recomandată: 5-12 ani)

Ce au în comun un băiețel pe nume Theodore, un căluț de lemn cu tălpige mâncate de viermi, un măcăleandru rămas pe alocuri fără pene, un înger cu aripi destrămate și un soldat de tinichea cu toba ruginită? Ei bine, pe lângă faptul de a fi personajele unei povești emoționante despre familie și prietenie, ei sunt și purtătorii unui mesaj înduioșător despre dorințe care se împlinesc și sunt exponenții unor valori ca dragostea, generozitatea sau speranța.

16. Cum a furat Grinch Crăciunul – Dr. Seuss (Vârstă recomandată: 3-8 ani )

Există oameni care iubesc, mai decât orice pe lume, Crăciunul. Și, la antipodul lor, e… Grinch, cel care detestă Crăciunul. De ce? Poate pentru că că îl strâng pantofii. Sau poate pentru că inima-i e prea mică. Însă, indiferent de cauză, personajul cel posac a decis să facă orice pentru a opri sărbătoarea. Grinch detestă tărăboiul și detestă și mâncarea. Dar, în ciuda eforturilor sale, magia Crăciunului se revarsă peste satul Cinești, învățându-l și pe protagonistul morocănos o lecție de mare folos.

17. Poveste muzicală de Crăciun – Cristina Andone (Vârstă recomandată: 5-12 ani)

Minunata sărbătoare a Crăciunului nu adună laolaltă numai familii și prieteni, ci și pe cei șapte spiriduși-compozitori, din Pădurea Muzicală, prinși de data aceasta în agitația așteptării Moșului și în emoția primirii darurilor. Cartea ne răsfață cu o poveste magică, dar și cu ilustrații superbe care ne descoperă brazii împodobiți ai lui Vivaldi, Bach sau Chopin. În plus, autoarea ne oferă ca bonus o listă muzicală de Crăciun, conținând șapte compoziții, dar și două jocuri muzicale amuzante.

18. Bondărel și bucuriile iernii – Britta Sabbag, Maite Kelly, Joelle Tourlonias (Vârstă recomandată: 3+)

„Ce bunătăți vom mânca de Crăciun?” „Ce daruri vom primi de Crăciun?” „Cum va arăta pomul de Crăciun?”… acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care, plin de încântare și de emoție, și le pune simpaticul Bondărel, așteptând seara de Crăciun. Dar ziua nu se arată prea favorabilă, întrucât pregătirile pentru mult așteptata petrecere sunt un dezastru: Greieruța Steluța și-a pierdut vocea și nu mai poate cânta colinde, iar Rița Gărgărița a ars toate fursecurile cu miere. Ei bine, vor mai găsi micuțele personaje puterea de a se bucura de magia sărbătorii, fără a se poticni de lucrurile materiale?

Bondarel si bucuriile iernii

19. Cea mai frumoasă serbare de Crăciun – Brândușa Vrînceanu (Vârstă recomandată: 5+)

Sandu este elev în clasa I, iar serbarea de Crăciun organizată de doamna învățătoare îl pune în mare dificultate. Deși nu are nicio problemă în a memora versurile primite, recitându-le cât se poate de frumos când era singur, urcatul pe scenă îl timora într-atât încât nu-și mai amintea nici cum îl cheamă. Și, mai mult decât atât, pentru a nu-și mâhni părinții, acesta se preface că merge la repetiții, petrecând timpul în garaj și colorând o carte cu ilustrații de Crăciun. Cu toate acestea, derularea poveștii nu ne oferă numai un final fericit, ci și unul foarte amuzant, întrucât dragostea, sensibilitatea și blândețea lui Sandu îi vor anula tracul, făcându-l protagonist în cea mai frumoasă serbare de Crăciun.

20. Descoperim Crăciunul – Emilie Beaumont (Vârstă recomandată: 3-6 ani)

Structurată în trei părți, această enciclopedie explică, în ilustrații frumoase și în cuvinte simple, câteva dintre cele mai importante simboluri ale Crăciunului, consemnând totodată semnificațiile pe care sărbătoarea le-a primit de-a lungul timpului, în diverse colțuri ale lumii. Astfel, înțelegem rolul ilexului, al vâscului, al iederei sau al rozmarinului în decorarea casei sau aflăm originile obiceiului împodobirii bradului. Cartea „Descoperim Crăciunul” este o lecție de cultură generală atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari!

21. Crăciunul – Mihail Aldașin (Vârstă recomandată: 4-10 ani)

În arșița dogorâtoare, după un copac, stă pitit un îngeraș, privind cu timiditate și atenție spre cea care trebăluia alături, atârnând cearceafurile pe ață. Aceasta era chiar Fecioara Maria, iar îngerul se prinse a păși în urma ei pentru a o urma. În această lumină a simplității și a firescului, pentru a evidenția încă o dată slava și măreția divină, își țese Mihail Aldașin subiectul narațiunii, rămânând totodată fidel faptelor consemnate în Sfintele Evanghelii. Povestea vazută prin ochii scriitorului rus ne aduce mai aproape de miezul sărbătorii Crăciunului, oferindu-ne șansa de a renaște sufletește… în fiecare an!

22. Era Noaptea de Ajun – John Joven (Vârstă recomandată: 3-7 ani)

În noaptea de Ajun totul a încremenit: șoriceii mai nu fac nicio mișcare, șosetele stau atârnate lângă foc, iar copiii dorm visând acadele și alte bunătăți. Peste liniștea nopții și peste întinderea învăluită în zăpadă, trece o sanie mică trasă de opt reni mititei. E Moș Crăciun, cel care se oprește pe fiecare casă și intră pe horn, pentru a lăsa daruri celor care îl așteaptă… Scrisă în versuri, povestea „Era Noaptea de Ajun” a devenit deja clasică în rândul celor care așteaptă magia Crăciunului.

23. Marea carte cu jocuri de Crăciun (Vârstă recomandată: 5-12 ani)

Deși nu se înscrie în categoria volumelor cu povești, cartea este perfectă pentru a întreține atmosfera de sărbătoare, angrenând întreaga familie într-o serie de activități amuzante și antrenante, demne de zilele festive ale Crăciunului. Aceasta conține opt jocuri de societate, dar și jetoanele și zarurile necesare ori instrucțiunile care explică regulile. Achiziționând aceasta carte, puteți juca: „Fabrica de cadouri”, „Oficiul Poștal din satul lui Moș Crăciun” sau „Să pregătim turtă dulce!”.

24. Lama Lama de Crăciun – Anna Dewdney (Vârstă recomandată: 3+)

Dincolo de clinchetele de zurgălăi, de costumele verzi și roșii, de vitrinele doldora de bunătăți, zilele până la sărbătoarea Crăciunului se scurg mult prea încet. Așteptarea este grea, iar răbdarea simpaticului personaj principal este greu pusă la încercare. Povestea „Lama Lama de Crăciun” suprinde în versuri scurte, antrenante și jucăușe entuziasmul copiilor, forfota pregătirilor pentru ziua cea mare, dar și esența sărbătorii – faptul de a fi ÎMPREUNĂ cu cei dragi.

BONUS!

Întrucât selecția de mai sus expune cărți pentru copiii care manifestă deja interes pentru lectură, având și răbdarea necesară pentru a asculta, am decis să îți aduc în vedere și o listă scurtă conținând cărți potrivite vârstei 0-3 ani. Cartonate complet și alcătuite în principal din ilustrații, acestea sunt potrivite pentru a cultiva dragostea de carte de la vârste fragede, rămânând în consonanță cu sărbătoarea Crăciunului.

Indiferent de vârsta copilului tău (copiilor tăi) și indiferent de cartea pe care o alegi de pe raft, vă doresc zile de sărbătoare binecuvântate, pace, lumină și bucurie, clipe tihnite alături de cei dragi și multă lectură folositoare minții, dar mai ales… sufletului!

Adela-Danina Petruse

Sunt absolventă de Litere, iar odată cu statutul de mamă am început să scriu și să citesc lumea prin ochii copiilor mei. Scriu recenzii de carte pentru copii, dar am luat și interviuri și am scris despre oameni cu vieți de poveste.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns