idei de cină pentru copii
Recomandări, Rețete child-friendly

50+ idei de cină pentru copii și familie – idei de organizare a meselor de la mame

Idei de cină pentru copii 

Dacă sunteți o mamă care lucrează, care este pe drumuri și blocată în trafic foarte mult timp, ora cinei este un mare factor de stres. Cu toții apelăm la trucuri care ne ajută să fim productivi, inclusiv legat de prepararea meselor. Legat de mesele copiilor, vrem să fie sănătoase, nutritive, dar și ușor și rapid de preparat

În multe familii, ora de ajuns acasă poate fi după 18:00, iar timpul pentru pregătirea cinei devine extrem de limitat. Astfel, am strâns idei de la mai multe mame legat de cum se descurcă pentru a avea cina gata rapid și ușor în fiecare seară.

Andra: „Cînd copiii mei erau mici, găteam 4-5 mese duminică dimineața. Într-o seară ieșeam, în alta comandam pizza și în celelalte 5 aveam ce am făcut duminica. Îmi place să gătesc, așa că nu mi s-a părut niciodată o corvoadă. Găteam mâncăruri precum lasagna, ardei umpluți, chifteluțe de carne, pui pane. Le păstram la frigider și congelator, iar la cină, trebuia doar să pregătesc o salată sau să fierb niște paste alături. Preferatele familiei sunt supa de pui cu porumb și friptura de vită cu sos. 

idei de cină pentru copii

Ana: „Eu spun că o crockpot/oală electrică este obligatorie pentru mame. Preferatele mele în crockpot sunt friptura, supele sau tocănițele. Există rețete speciale pentru astfel de oale și le recomand cu căldură mamelor. 

Pregătirea meselor în avans duminica este utilă. Chiar dacă se mănâncă foarte rapid totul la noi, totuși voi găti niște mese extra pentru a avea câteva feluri de mâncare precum spaghete, chili, lasagna, chiftele,șnițele, etc. De asemenea, fac mini tarte sau tarte mai mari ce pot fi reîncălzite ușor și rapid. Folosesc ouă, albușuri, brânză, legume și cârnați de curcan sau bacon. Le pun în cutia pentru pachețel și copiii le pot lua la ei dimineața. Sunt o sursă bună de proteine și te mențin sătul mult timp. Copiii fiind mereu în creștere, recomand să căutați gustări bogate în fibre, deoarece îi vor menține sătui mai mult timp.”

tarta copii

Maria: „In general urmăm în familie o dieta cât mai săracă în carbohidrati. Mâncărurile mele preferate momentan sunt pizza keto, caserola cu pui plus jalapeño, și rețetele de chili keto. De regulă gătesc o jumătate de kg de carne de vită măcinată, cârnați și un ardei verde mare și ceapă împreună. Apoi adaug un borcan mare de sos de spaghete, și păstrez aproximativ 1/2 din sos pentru mai târziu. Acesta poate fi folosit ca sos pentru orice fel de paste, pentru chili după ce adaug și fasolea fiartă sau ca toping pentru diverse alte rețete. „

paste cu carne

Gina: „Pe noi ne salvează mesele la Crockpot sau InstaPot. De asemenea, gătiți porții mai mari de proteine care pot fi folosite pentru mai multe mese, cum ar fi un lot mare de carne de vită sau de porc, care poate fi folosită la sos de paste sau friptură. Apoi o friptură de pui sau un de porc gătită lent la crockpot, care poate fi transformată mai târziu în sandvișuri cu grătar, lipii cu carne sau ca antreu principal cu câteva legume ușoare. Fac si supe ce se pot gati in loturi mari si se pot apoi consuma timp de 2-3 zile.”

Emanuela: „Nu am o familie numeroasă, dar ne străduim să pregătim mesele în cantități mai mari și apoi să le porționăm pentru a le congela și a le folosi pentru mesele ulterioare din săptămână. De asemenea, pregătim și congelăm legume proaspete, astfel încât să le folosim rapid atunci când este necesar. Prefer să nu folosesc pe cele deja congelate din magazin fiindcă multe sunt destul de vechi și nutrițional nu sunt la fel de bune. 

Ce congelez de regulă

  • sosuri pentru paste, fie cu carne, fie doar cu legume
  • mâncăruri cu pui (pui/broccoli/sos)
  • carne de vita/ardei/sos – fara cartofi
  • pui cu unt/pui Tikka masala
  • amestecuri de legume proaspete (dovlecei, ardei, ceapa, etc.)

pui tikka masala

Dorina: „Am copii cu alergie la lactate cărora le gătesc diverse ciorbe: fasole verde sau fasole uscata, de porc sau pui cu legume, de mazăre, rădăuțeana. Înlocuiesc laptele cu lapte de migdale fără indulcitori sau folosesc bulion unde permite ciorba/supa. Pentru cină prepar de multe ori mămăliga cu spanac sau cu carne, diverse ciorbe, supă cu galuste fără ou, supă de tăieței de orez, pilaf de orez cu carne, legume la tava mare la cuptor(ardei, cartofi, sfecla, brocoli, morcov, conopidă, toate tăiate felii și date cu ulei de măsline și puțină sare). Mai gătesc des supe creme de legume, de conopidă, de ciuperci, dar și tocănițe diverse din ingredientele care le plac copiilor, cum ar fi carne de vită, cartofi, legume etc. „

idei de cină

Oana : „O să pară neconvențional, însă nouă ne plac foarte mult smoothie-urile. Prepar frecvent smoothie cu proteine și diverse amestecuri. Aici aveți idei, dar puteți cumpăra și ingredientele. Apoi îmi place să gătescu cu ingrediente cât mai organice. Fac o rețetă simplă la tigaie ce conține fasole neagră sau roșie, orez mixt, cuscus, avacado, smantana, roșii cherry, si la final presar deasupra brânză de capră sau ce este la îndemână. Se poate apoi transfera totul în lipii sau tortillas.”

Elena: Iubesc să fac orice cu pește, și recomand mai ales o rețetă simplă de tacos de peste – conservă de fasole, cartofi dulci la cuptor sau microunde (setare de cartofi copti) cu  puțină pudră de chili, orice pește găsesc la vanzare (deseori congelat si pus pe tava pentru a se dezgheta in timp ce se coace), salată de varza cu varză. Salsa/guacamole/iaurt grecesc cumpărat din magazin pentru toppinguri. Totul se pune în coji de tacos, care se pot cumpăra online sau de la secțiunea de specialităț internaționale. 

Mai iubesc să gătesc pentru copii : 

retete familie

Roxana: „Nu știu dacă sunt suficient de sănătoase, dar iubesc quiche-urile și plăcintele cu pui pe care le pot pune rapid la cuptor. De obicei fac o salată sau legume la abur care să meargă alături de quiche. Se pot reîncălzi rapid în ziua următoare, ceea ce este cea mai bună soluție pentru noi ca familie. Și iese și foarte ieftin ceea e perfect pentru bugetul nostru. „

Raluca: „Întrebarea mea cea mai favorită de pe pământ „ce e pentru cină?” Facem one-pot meals cu proteine o dată pe săptămână. Super ușor de preparat deoarece tot ce trebuie să gătești sunt proteinele și orezul (la alegere). Cu pachete de orez care se pot prepara la microunde și proteine gătite anterior, poate fi o masă ultra rapidă. Iată cum le facem pe ale noastre: orez; proteine (de obicei pui/tofu); avocado; ananas; fasoleFasolea și ananasul le iau conservă/borcan, apoi amestec totul rapid într-un bol. „

one pot

Andreea: „Mâncăm carne, ouă, legume și lactate la micul dejun și la prânz. Deci cina este de regulă o masa ușoară. De obicei ceva dulce, cu lapte, ca griș sau orez. Sau clătite, cereale, dar fără cacao seara, altfel vor fi mult prea activi la ora de culcare. Îndulcesc totul cu miere. Așa că evit zahărul care le-ar da prea multă energie înainte de culcare, dar este totuși o masă dulce de seară. „

Mira: „Preferatele băieților mei au fost cârnații și buletele de brânză de casă! Le păstrez la congelator separate și depozitate în pungi speciale. Mereu coc în cuptor mai multe deodată și apoi le congelez pentru a fi folosite oricând la cină sau chiar la micul dejun. Se păstrează pe termen destul de lung, de regulă câteva săptămâni. Singura problemă e că și pritenilor din vecini le-au plăcut atât de mult, încât au mâncat provizii pentru o săptămână în doar câteva zile.” 

orez cu lapte

Georgiana : „Folosesc tot felul de idei de cină care se pot congela pentru a fi mâncate de copii și soț pe parcursul săptămânii. De exemplu plăcintă cu carne, lasagna, orez cu curry, sos bolognez. Le mai fac uneori cartofi prăjiți pe care îi pot păstra și curățați la congelator. Fac sos de paste în cantități mai mari și îl congelez, așa că gătitul pastelor devine super ușor. 

De asemenea, se pot face o tot felul de sandvișuri pentru sandwich maker, ce se pot păstra la frigider sau congelator. E o variantă excelentă pentru prânzuri sau cine rapide. De exemplu cu șuncă și brânză; pui, brânză și legume. Îmi place să fac porții mai mici, astfel încât copiii să poată alege.”

Cecilia: „Noi avem copii cu nevoi alimentare diferite așa că îmi plac mesele versatile. Un exemplu de cină sunt cartofii copți. Puteți coace cartofii în cuptor înveliți în folie. Apoi pot fi serviți cu diverse toppinguri. De exemplu: sare și piper, brânză mărunțită, ceapă verde, broccoli la abur, chili sau bacon tocat. Se mai poate face o mâncare de pui călit în unt, legume amestecate conservate sau congelate, ceapă și bulion. Condimentez cu sare, piper, și mai adaug amidon de porumb pentru a îngroșa sosul. 

Alte idei bune de cină pentru copii sunt lasagna, o salată de ton/pui, pâine cu usturoi și negrese/brioșe. De asemenea, puteți decide să alegeți uneori sandvișuri, pe care le puteți servi cu supă de cartofi, chipsuri de cartofi dulci, sos de ceapă franțuzească, morcovi, humus, etc. . Am cumpărat pâine, șuncă, curcan, brânză elvețiană feliată și brânză cheddar feliată. Am pus pe paine doar carnea si branza, le-am invelit in folie si le-am incalzit la cuptor la 180 de grade ca sa se topeasca branza. Le-am scos din cuptor, le-am feliat în bucăți mici/medii. Am avut muștar, maioneză de casă și salată verde, astfel încât fiecare să poată adăuga ei înșiși condimentele/sosurile. Supa de cartofi este super ușor de făcut, o puteți face numai din ingrediente vegetariane și o puteți servi rapid cu o lipie caldă sau chiar biscuiți. ” 

idei de cină

Irina: „Una dintre cinele noastre preferate include cârnați, fasole verde și cartofi copți sau prăjiți. Folosesc două pachete de cârnați de vită și îi feliez. Apoi pun o pungă de fasole verde și cartofi tăiați cubulețe. Se aruncă totul într-o oală și se încălzește. Se serveste cand este fierbinte, cu pâine cu unt pe lângă. Durează mai puțin de 15 minute și place tuturor. Este una dintre mesele mele de făcut în vacanță. Hrănesc 2 adulți și 2 adolescenți. „

Idei de cină – Cum trebuie să fie o cină pentru copii? 

Să fie sănătosă. Adăugarea mai multor legume, nuci, semințe și cereale sănătoase, pe lângă proteine, este sănătos pentru copii. Și vă va ajuta să creșteți copii care să încerce orice fel de mâncare. Prezentarea copiilor a ingrediente precum cerealele, fasolea, nucile, semințele și legumele, îi va ajuta să facă alegeri mai bune când vor fi ei înșiși adulți.

Să fie prietenosă cu bugetul. Servirea unei mese fără carne cel puțin o dată pe săptămână vă va reduce bugetul săptămânal pentru alimente. Adăugarea de legume într-un fel de mâncare cu orez sau cartofi este o modalitate de a servi familiei tale o masă completă. Putem alege ingrediente bune fără să fie nevoie să servim cine semipreparate ce probabil conțin chimicale sau nu sunt foarte gustoase. 

Alegeți rețete de cină simple, fără bătăi de capși ușor de urmat. Pot varia de la paste, până la rețete cu coacere la cuptor sau supe făcute la slow cooker. Nu e nevoie să fie fanteziste ci bogate nutriționale și gustoase pentru toți membrii familiei. 

Laura Herman

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns