organizator frigider
Recomandări

Organizator de frigider – top recomandări pe care trebuie să le încerci

Începem o nouă serie de articole despre cum să ne organizăm casa. De data aceasta frigiderul, probabil cel mai important obiect din bucătăria noastră.

În ultimii ani, mai ales de când au crescut copiii, frigiderul meu a devenit din ce în ce mai plin, mai ales cu lucruri inutile de multe ori. Iar ceea ce era util ajungea să se strice și să arunc la coș o mulțime de alimente.

În ultimele săptămâni, am folosit o parte din timpul liber pentru a-l curăța: ștergând rafturile, îndepărtând alimentele expirate și aerisindu-l (am avut congelatorul defect și a trebuit oricum să îl golesc în mare parte). Dar după mega curățenia aceasta, a început iar să se umple, așa că am decis să fac o cercetare pentru organizatoare de fridiger. 

Pot să zic clar că un frigider foarte plin înseamnă haos și risipa alimentară. E musai de organizat și de stabilit exact ce avem nevoie să avem în el pentru a elimina risipa. Și nu numai risipa, ci și perioadele când nu găsim ce avem nevoie pentru rețetele de zi cu zi, sau pentru pachețelul de școală/grădiță

De ce să apelăm la un organizator de frigider?


  • Pentru a reduce risipa
  • Pentru a păstra alimentele proaspete timp mai îndelungat
  • Cutiile au capacitate de stivuire pentru a utiliza înălțimea din frigider.
  • Un organizator de frigider permite să maximizați spațiul pe verticală, dar având totuși acces ușor pentru articolele depozitate dedesubt.
  • Curățarea frigiderului devine mult mai ușoară, fără lichide care să se scurgă prin locuri greu accesibile 

După cum s-a dovedit, să cumperi un organizator de frigider este destul de interesant fiindcă există neașteptat de multe opțiuni. Există recipiente pentru brânzeturi și iaurturi, pentru fructe de pădure, chiar și cutii pentru  congelator. Și materialele disponibile sunt de mai multe feluri, voi intra în detalii fiindcă uneori ne dorim să cumpărăm mai puțin plastic, iar alteori un plastic de calitate și durabil poate fi soluția convenabilă. 

organizator de frigider

Forma, dimensiunea și tipul de cutii pe care le aveți deja în frigider vor determina ce altceva aveți nevoie pentru a-l organiza. Noi avem un frigider LG Side by side, destul de mare și adânc. În frigider sunt 3 compartimente mari pe care le-am desemnat așa: unul doar pentru fructe, unul pentru legume mai mari de gătit și al treilea sertar este doar pentru salate. Ușa permite destul loc pentru sticle și o folosesc pentru articole pe care le folosesc mai des, cum ar fi ketchup, muștar, diverse sucuri și băuturi. Sertarul de jos l-am organizat în carne, brânzeturi și diverse alte preparate. Vor rămâne mai proaspete, mai reci. Congelatorul este împărțit în carne congelată pe un raft, fructe și legume congelate pe un alt raft și articole mai mari în partea de jos.

Organizarea în frigider este o modalitate de a respira liniștit și de a te simți bine legat de mâncare. Înainte de a cumpăra organizatoare de frigider, măsurați bine rafturile pentru a nu avea suprize. 

Organizator de frigider pentru mezeluri sau brânzeturi

Încep cu organizatoare de dimensiuni mici ce sunt foarte potrivite pentru mezeluri sau brânzeturi. În special brânza, nu trebuie lăsată să ia contact direct cu aerul din frigider. Dacă o depozitați astfel, toată umiditatea din brânză va fi absorbită și… răspândită, deci mirosul de brînză se va transfera către alte alimente. Mezelurile, indiferent dacă sunt gătite sau doar afumate, vin de obicei vidate în ambalajul lor din magazin. Odată ce ați deschis ambalajul, există șanse de contaminare, deoarece intră în contact cu oxigenul. Dacă nu veți folosi întregul pachet, asigurați-vă că păstrați restul de carne nefolosită într-un recipient etanș. Acest lucru va reduce șansele de oxigenare și contaminare ulterioară. Mai mult decât atât, le menține proaspete mai mult timp și astfel reducem risipa. 
organizator de frigider
mepal.com

Cutiile de depozitare pentru mezeluri de la Mepal, păstrează carnea proaspătă mai mult timp. Cutiile Mepal se etanșează în siguranță și pot rezista la manipulare grea. De asemenea, puteți păstra în interior și brânză sau cașcaval feliat. Este foarte practică și încap în ea cam 15-20 felii pe fiecare nivel. 
Păstrați mezelurile și brânzeturile în sertarele speciale pentru carne (dacă are frigiderul) sau către partea din spate a rafturilor, unde este întotdeauna mai rece. Ele trebuie consumate în 3-4 zile de la deschidere. 

Tava cu 3 compartimente de la Kitchen Craft

Această tavă de depozitare de la Kitchen Craft are trei compartimente separate în care puteți depozita cu grijă o mulțime de alimente și ingrediente diferite. Este realizată din plastic fără BPA, de calitate bună. Și este perfectă pentru a organiza diverse alimente, de exemplu borcănele de iaurt. Puteți pune orice, de la borcane cu sosuri gata preparate, iaurt sau pungi cu salată. brânzeturi etc. 

Îți va menține alimentele ordonate, astfel încât să poți lua cu ușurință ceea ce vrei. Această tavă de organizare pentru frigider/dulap are un mâner robust ce o face ușor de ridicat de sus. Și puteți stivui mai multe tăvi una deasupra celeilalte. 
organizator de frigider
www.kitchencraft.co.uk

Cutii alimentare de sticlă cu capac GourmetMaxx

Acestea mi se par într-adevăr foarte utile și versatile pentru a depozita în special alimentele ce trebuie să stea în compartimente închise ermetic pentru a-și păstra prospețimea și pentru a nu se produce contaminarea cu bacterii (mai ales în cazul mâncărurilor gătite). Găsiți seturi de 8 cutii de sticlă sau de 4 cutii, după necesități. Alegând sticla, ca material perfect inert pentru depozitat sau gătit sănătos, nu vă mai puneți problema contaminării alimentelor cu particule de plastic sau alte substanțe prezente în plastic. 
gourmetmaxx
www.maxx-world.de

Găsesc că aceste caserole sunt perfecte în special pentru mâncarea care rămâne de pe o zi pe alta. O păstrez la frigider, o reîncălzesc apoi direct la cuptor sau la microunde a doua zi. Sau poate fi direct congelată în aceste caserole de sticlă rezistentă. Aceste organizatoare practice sunt rezistente la temperaturi de la -20°C la +330°C și, prin urmare, sunt foarte versatile. 

Le puteți folosi pentru a găti alimente congelate direct în cuptor sau le puteți încălzi în cuptorul cu microunde și apoi le serviți imediat. Datorită supapei practice pentru microunde din capac, căldura nu se acumulează atunci când se încălzește în cuptorul cu microunde, chiar și cu capacul pe bol. Recipientele modelate din sticlă borosilicată robustă sunt sigilate 100% etanș, având un inel de silicon foarte durabil. 

Nu sunt probabil cea mai ieftină opțiune ca organizator de frigider, dar merită fiecare bănuț din toate punctele de vedere. De exemplu, gătesc uneori cantități mari de alimente și le pun apoi în porții în congelator și frigider. În recipiente de plastic alimentele durează doar câteva zile, poate 3-4, dar cu recipientele de sticla uneori trece o saptamana si mancarea este perfecta deoarece este sigilata perfect si sticla fiind inertă, le păstrează în stare bună. Și este super ușor să le bag direct la cuptor din frigider sau congelator. 

Organizator de frigider pentru ingredientele mai mari 

Găsesc că organizarea frigiderului folosind cutii funcționează mai ales pentru a putea înghesui eficient sticlele și borcanele. Mereu am prea multe în frigider.  Am o cutie îngustă și una mai lată, dar și cîteva cutii pentru congelator. Restul spațiului este rezervat pentru mâncarea gătită/preparată, iar pentru fructe și legume am sertarele separate ale frigiderului. Evident, cutiile de plastic durabil sunt cele mai potrivite pentru asta. 

Set cutii de depozitare mDesign

Îmi plac cutiile de la mDesign, sunt excelente și durabile. De exemplu, putem folosi o astfel de cutie pentru a depozita lămâi sau alte fructe ce nu au loc în alte setare, dar și pentru orice alte ingrediente din frigider. Aceasta este o cutie de dimensiuni mai reduse, însă cele de mai jos sunt și mai potrivite pentru alimentele din frigider. De asemenea, pot fi folosite și în alte locuri, de exemplu pentru baie sau debara. 
organizare
mdesignhomedecor.com

Set de 2 organizatoare pentru frigider mDesign

Acesta este un set super util, mai ales pentru borcanele și conservele din frigider care de multe ori tind să ajungă pe mai multe rafturi și să ocupe spațiu în plus. 
organizator de frigider
mdesignhomedecor.com

Organizator pentru frigider cu ventilație mDesign

Aveam nevoie de o soluție pentru a păstra legumele și fructele delicate în frigider, dar în special salatele, pentru că folosesc multe legume cu frunze verzi ca salate verde, kale, mangold și altele. Coșul de depozitare mDesign cu ventilație pentru legume/fructe a fost soluția cea mai potrivită. 

De asemenea, organizatoarele de frigider de la mDesign sunt foarte potrivite și pentru congelator. Plasticul este fără BPA sau clor, iar materialul rezistă la înghețare. Nu le puneți însă la mașina de spălat vase, plasticul acesta se spală de mână. Și alt inconvenient poate fi faptul că nu merg suprapuse. 

Aceste cutii sunt destul de robuste pentru a face față greutății borcanelor și a manipulării repetitive a părților laterale. Sunt avantajoase în primul rând din cauza dimensiunilor care le fac potrivite pentru orice fel de frigider. 

organizator frigider
mdesignhomedecor.com

Aruncam în mod regulat fructe și legume care se stricau înainte să le putem mânca. Așa că am avut nevoie de o soluție la risipa acestora, mai ales că ne place să consumăm diverse fructe și legume destul de des. Citind pe blogurile străine, am descoperit cutiile Rubbermaid, speciale pentru păstrarea legumelor, fructelor sau frunzelor verzi. 

Fac parte din gama ProduceSaverTM, special concepută pentru a păstra legumele și fructele proaspete mai mult timp. Ele au un sistem special, o tăviță care ține separat umezeala, dar și ventilația asigurată de capac. 

Organizator pentru ouă – și ouăle pot fi păstrate în siguranță în organizatorul de la mDesign. Noi de regulă cumpărăm cel puțin câte 20 de ouă, și este util să avem un container separat pentru ele. 

Organizatoare low-budget

Recipientele pentru organizarea alimentelor de la Gondol sunt potrivite pentru cei ce vor o variantă cât mai low-budget. 

Alte idei utile de orgizare în bucătărie 

Ca și în alte domenii de organizare, am descoperit că e importantă folosirea acestor cutii sau metode de aranjare în locul pe care dorim să îl păstrăm ordonat, dar e și mai important să avem în minte clar niște lucruri. De exemplu, să știm ce se află în frigider și când vom folosi ingredientele respective. De aici pornește multă risipă, pentru că uneori cumpărăm ceva, dar uităm să îl folosim și se strică. 

În general, nu fac cumpărături noi până nu se epuizează ce e proaspăt în frigider, cu excepția cazului în care am rămas fără ceva în mod neașteptat. 

Acest lucru funcționează deoarece planific toate mesele noastre pentru săptămâna respectivă și fac cumpărături în consecință. Păstrez pe telefon notițe cu meniuri pentru fiecare seară și lucruri de organizat în bucătărie. Încerc să nu arunc foarte mult, mai ales pentru că păstrez la frigider mâncarea gătită ce ne rămâne. Mai ajută să avem un inventar actualizat al congelatorului care să fie folosit în mod constant pentru planificarea meniurilor săptămânale. 

Pentru că primesc salate și verdețuri pentru o săptămâna, le depozitez in cutii speciale (menționate mai sus) tapetate cu prosoape de hartie. Și apoi mă asigur că le mâncăm, cât timp sunt încă proaspete, planificând mesele ținând cont și de termenul de valabilitate. Dacă aveți grădină sau primiți diverse alimente de la țară, e o idee bună să le păstrați la congelator pentru a le folosi mai mult timp. 

Planificarea face ca totul să devină mai ușor în bucătărie, și astfel putem avea mai mult timp cu familia, dar și pentru munca zilnică. 

Cât despre cutiile de organizare a frigiderului, ele sunt extrem de utile. A avea recipiente clare și de dimensiuni diferite vă va economisi timp, mai ales atunci când avem multe alimente și ingrediente. Țineți separat fructele de legume, dar și iaurturile de brânză sau mezeluri. În funcție de cât de mare este frigiderul, puteți avea mai puțină sau mai multă flexibilitate în alegerea cutiilor și caserolelor pentru a optimiza spațiul disponibil. 

Laura Herman

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns