two yellow emoji on yellow case
0 - 3 ani, 3 - 6 ani, 6 - 12 ani, Carte, Recomandări

10 Cărți despre emotii pentru copii

Părinții și educatorii pot apela la resurse care să faciliteze învățarea socio-emoțională care se dezvoltă în copilărie. Emoțiile puternice la copii sunt ceva ce mereu pot pune probleme părinților. Cum pot copiii să învețe gestionarea corectă a emoțiilor? Venim în ajutor cu mai multe cărți ce abordează acest subiect important. 

„Ce să faci când îți ieși din fire” scrisă de Dawn Huebner


Este o carte foarte utilă pentru copiii care se confruntă cu probleme de autocontrol și emoții puternice. Cartea oferă strategii practice pentru a-i ajuta pe copii să învețe să-și regleze emoțiile și să facă față situațiilor de conflict.

Cartea folosește o abordare interactivă și ușor de înțeles, prin intermediul căreia copiii pot învăța să identifice sentimentele lor și să găsească modalități să-și controleze comportamentul. Este în special potrivită copiilor de peste 7-8 ani. 

Cartea „Ce să faci când îți ieși din fire” oferă o varietate de strategii utile pentru copiii care se confruntă cu probleme de autocontrol și de gestionare a emoțiilor puternice. 

Identificarea emoțiilor: Înainte de a putea controla comportamentul, copiii trebuie să învețe să identifice emoțiile lor. Cartea oferă exemple concrete de emoții precum furia, frustrarea, anxietatea și tristețea și îi învață pe copii cum să identifice aceste emoții și să le numească.

Respirația profundă: Cartea sugerează că atunci când copiii se simt copleșiți de emoții puternice, respirația profundă poate fi un instrument util pentru a-și recăpăta calmul. Prin respirația profundă, copiii își pot încetini respirația și pot începe să se simtă mai relaxați.

Gândirea pozitivă: Cartea îi învață pe copii să-și schimbe modul în care se gândesc la situații stresante. În loc să se concentreze pe aspectele negative ale unei situații, copiii sunt îndemnați să se concentreze pe aspectele pozitive și să găsească soluții constructive.

Exprimarea emoțiilor: În loc să încerce să ascundă sau să neglijeze emoțiile lor, cartea îi încurajează pe copii să-și exprime emoțiile și să găsească modalități constructive de a face față acestora. De exemplu, copiii pot încerca să deseneze sau să scrie despre emoțiile lor.

Identificarea soluțiilor: Cartea îi ajută pe copii să găsească soluții constructive la situațiile de conflict. De exemplu, copiii pot încerca să comunice mai bine cu ceilalți sau să găsească modalități de a-și împărți jucăriile cu alții.
Acestea sunt doar câteva dintre strategiile pe care le oferă cartea „Ce să faci când îți ieși din fire”. Fiecare copil este unic, deci unele strategii ar putea funcționa mai bine decât altele în funcție de circumstanțele specifice.

Cartea „De ce plângem?” de Andreea Constantin

Este o carte pentru copii care explorează diferite motive pentru care oamenii plâng, inclusiv biologice, precum și modul în care plânsul poate fi o modalitate de a ne elibera emoțiile pentru a ne simți mai bine. 

Cartea este ilustrată minunat de Maria Constantinescu, și este scrisă într-un mod simplu și accesibil pentru copii. În timp ce explorează diferite motive pentru care oamenii plâng, cartea oferă și exemple de situații în care plânsul poate fi util, cum ar fi atunci când suntem tristi sau când avem o zi proastă.

Un alt aspect fain al cărții este modul în care aceasta îi încurajează pe copii să își exprime emoțiile și să vorbească despre sentimentele lor. Cartea deschide explorarea către un spațiu sigur și confortabil pentru a-și explora propriile emoții și pentru a-și dezvolta abilitățile de comunicare. 

Cartea „De ce plângem?” este o resursă utilă și interesantă pentru copii, care îi ajută să înțeleagă mai bine emoțiile lor și să își dezvolte abilitățile de gestionare a acestora.

Cartea „De ce plângem?” de Andreea Constantin oferă mai multe perspective interesante asupra emoțiilor. Unul dintre motivele pentru care este unică este modul în care abordează subiectul plânsului și al emoțiilor asociate cu acesta într-un mod accesibil și adaptat la nivelul de înțelegere al copiilor.

Cartea nu numai că explică diferitele motive pentru care oamenii plâng, ci oferă și o perspectivă pozitivă asupra plânsului ce poate fi utilă pentru copiii care se simt stânjeniți sau rușinați să plângă sau care cred că plânsul este o dovadă de slăbiciune.

De asemenea, cartea oferă exemple concrete de situații în care plânsul poate fi util, precum și sfaturi practice pentru copii pentru a-și gestiona emoțiile într-un mod sănătos și constructiv. Aceste sfaturi includ idei pentru a găsi un loc liniștit și confortabil pentru a plânge, pentru a vorbi cu cineva despre emoțiile lor și pentru a găsi modalități să se simtă mai bine într-un mod creativ și distractiv.

Cartea „De ce plângem?” de Andreea Constantin este destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 4 și 9 ani. 

Aceasta este o perioadă importantă de dezvoltare pentru copii, în care încep să-și dezvolte abilitățile sociale și emoționale și își formează identitatea. Eu recomand să citiți cartea împreună cu copiii și să discutați despre subiectele prezentate, pentru a vă asigura că fiecare copil este confortabil cu subiectul și îl poate înțelege.

„Povești pentru inimă și suflet” de Mariana Konkoly

Aceasta este o carte de povești pentru copii, care are ca scop să le transmită copiilor mesaje motivaționale și să îi ajute să își dezvolte abilitățile sociale și emoționale.

Cartea conține povești inspiraționale, fiecare cu un mesaj specific, care îi învață pe copii despre subiecte ca acceptarea de sine, cum să își exprime emoțiile și să își dezvolte abilitățile de comunicare și relaționare. În plus, fiecare poveste este însoțită de ilustrații foarte frumoase și atractive pentru copii.

Povești pentru inimă și suflet” este recomandată copiilor cu vârste între 6 și 12 ani, deoarece aceasta este o perioadă importantă de dezvoltare pentru copii, în care încep să se confrunte cu probleme sociale și emoționale, mai ales după trecerea de la grădiniță la școală. Cartea poate fi utilă și pentru părinții și educatorii care doresc să își ajute copiii să își dezvolte abilitățile sociale și emoționale într-un mod pozitiv și constructiv.

Printre temele abordate în cartea „Povești pentru inimă și suflet” se numără:

  • acceptarea de sine și încrederea în sine;
  • exprimarea emoțiilor și gestionarea lor în mod pozitiv;
  • dezvoltarea abilităților de comunicare și relaționare;
  • învățarea de noi abilități și înfruntarea fricii sau a situațiilor dificile.
Fiecare poveste este unică și conține un mesaj specific, care poate fi aplicat în viața de zi cu zi a copilului. Unele dintre titlurile povestilor includ „Floarea care a învățat să își exprime emoțiile”, „Vulpea înțeleaptă care a învățat să comunice”, „O zi în care am învățat să fiu curajos” și multe altele. Ilustrațiile bogate și colorate care însoțesc fiecare poveste completează experiența lecturii și îi captivază pe copii.

„Marea carte despre emoții” de Chiara Piroddi 

Această carte este recomandată pentru copiii între 3 și 7 ani, dar poate fi de asemenea utilă și pentru părinți, profesori și specialiști care lucrează cu copii. Aceasta oferă o abordare interactivă a emoțiilor, utilizând activități și exerciții pentru a ajuta copiii să înțeleagă și să gestioneze emoțiile lor într-un mod sănătos și pozitiv. Cartea este disponibilă în diferite limbi și poate fi utilă pentru a ajuta copiii cu diverse probleme emoționale, inclusiv anxietate, depresie și stres.

Fiecare dintre noi are niște prieteni mici și simpatici care locuiesc în inima noastră. Acești prieteni sunt Frica, Dezgustul, Bucuria, Tristețea, Furia, Rușinea și Uimirea, o gașcă de figuri neînțelese cu care trebuie să învățăm să conviețuim. Cartea ne prezintă povestea Feliciei, o fetiță fermecătoare, prin diferite episoade din viața ei de zi cu zi, în care emoțiile din sufletul său sunt exprimate foarte limpede. Descoperim împreună cu ea greutatea tristeții, explozia de culori a bucuriei, vulcanul în erupție al furiei, bătăile inimii atunci când ne e frică și roșeața obrajilor din rușine. În povești, copiii vor descoperi și câteva exerciții-soluții simple pe care le vor putea folosi atunci când se simt copleșiți de emoțiile lor. Cartea este ilustrată sugestiv și are un limbaj accesibil pentru cei mici, fiind o modalitate utilă de a-i ajuta să-și înțeleagă emoțiile și să le gestioneze în mod pozitiv.

Povestea „Îmblânzește-ți monștrii” urmărește călătoria micuțului Teo în care acesta va învăța să accepte cu bunăvoință sentimentele dificile pe care le evită și care s-au transformat în monștri. Cartea este inspirată de practica mindfulness-ului și dezvăluie felul în care putem învăța să trăim în armonie cu emoțiile noastre.

Pe parcursul poveștii, micii cititori vor fi învățați cum să abordeze sentimentele neplăcute cu grijă și fără împotrivire. Această abordare oferă beneficii pentru sănătatea mintală pe termen lung și îi ajută să se perceapă pe sine și emoțiile lor într-un mod mai pozitiv. Recomand cartea în special copiilor între 3 și 7 ani. 

Editura Gama este printre preferatele noastre, ea primind numeroase premii și distincții, printre care Premiul pentru carte de afaceri la Târgul de carte Gaudeamus și Premiul special pentru ediția cartii „Urzeala tronurilor” de George R. R. Martin.

ce cum si de ce simt

Ioana Chicet-Macoveiciuc este cea mai cumpărată și apreciată autoare și traducătoare română. Ea a studiat limba și literatura română la Universitatea din București și a obținut un masterat în limba engleză la Universitatea din Sussex, Marea Britanie. Deși nu rezonez cu toate cărțile ei, ele au darul să fie într-adevăr foarte atractive. Copiii mei au primit mai multe cărți scrise de ea cadou și au fost foarte interesați de ele. 

Ce, cum si de ce simt? Ema si Eric descopera emotiile” este o carte adresată copiilor cu vârsta peste 3 ani. Cartea îi introduce pe cititori în lumea emotiilor, oferindu-le o modalitate amuzantă și ușor de înțeles de a învăța cum să recunoască și să gestioneze emoțiile. Ema și Eric sunt personajele principale ale cărții, care trec prin diferite situații și experimentează diverse emoții, de la bucurie și mandrie până la tristețe și dezamăgire.

Cartea conține 18 dintre cele mai comune emoții și le asociază cu animalute amuzante, astfel încât copiii să le poată recunoaște și gestiona mai ușor. Autoarea folosește mult umor și relaxare pentru a explica copiilor cum să abordeze emoțiile neplăcute, cum să recunoască semnele emoțiilor și cum să le facă față într-un mod sănătos.

Această carte este considerată nu doar frumoasă, amuzantă și emoționantă, ci și corectă și necesară pentru copii și părinți deopotrivă. Psihologul Diana Stanculeanu a afirmat că această carte este o minunăție și recomandă lectura ei. Cartea oferă copiilor instrumente utile pentru a gestiona emoțiile și a-și dezvolta inteligența emoțională, iar părinții pot beneficia de asemenea de aceste informații pentru a-și ajuta copiii să se dezvolte în mod sănătos și echilibrat.

De ce să învățăm copiii despre emoții?

 Este important să învățăm copiii despre emoții deoarece acestea fac parte din experiența lor umană și îi ajută să-și dezvolte abilități sociale și emoționale. Prin înțelegerea și gestionarea emoțiilor, copiii pot dezvolta o mai mare încredere în sine și o relație mai bună cu ceilalți, învață cum să comunice nevoile și dorințele lor și își pot îmbunătăți capacitatea de a face față stresului și de a face alegeri potrivite. De asemenea, învățarea despre emoții îi ajută pe copii să-și dezvolte empatia și să înțeleagă mai bine experiențele altor persoane, ceea ce este esențial pentru relațiile interpersonale sănătoase și respectuoase. Prin urmare, învățarea despre emoții ar trebui să fie o parte importantă a educației copiilor.

Sunt mulți copii, în special băieți, care nu aud aproape deloc despre latura emoțională. Recomand în acest sens și vizionarea filmului Inside Out, care abordează problemele emoționale într-un mod inteligent și captivant. 

Cum pot gestiona emotiile copiii de 2-3 ani?

Copiii de 2-3 ani încep să-și descopere și să-și exploreze propriile emoții, dar nu sunt încă în măsură să le gestioneze pe deplin. În această etapă, rolul părinților este de a-i ajuta să-și înțeleagă și să-și exprime emoțiile într-un mod sănătos. 

Revin la sugestiile legate de gestionarea emoțiilor la copii:

Identificați și numiți emoțiile – Ajutați copiii să-și numească emoțiile și să înțeleagă că ele fac parte din viața lor cotidiană. Când sunt tristi, furioși sau dezamăgiți, ajutați-i să înțeleagă ce simt și să exprime aceste emoții cu cuvinte simple și clare. Exemplu: „Știu că simți frustrare pentru că nu putem cumpăra acestă jucărie”. 

Fiți un model pozitiv – Copiii își învață multe din comportamentul adulților, așa că asigurați-vă că vă gestionați propriile emoții într-un mod sănătos și pozitiv. Arătați-le cum să facă față situațiilor stresante sau neplăcute prin intermediul unor tehnici precum respirația profundă sau exercițiile de relaxare. De asemenea, nu ascundeți ceea ce simțiți de copii. Ei au nevoie să vadă că și părinți experimentează emoții de toate felurile. 

Arătați empatie – Abordați un mod empatic de a interacționa cu copiii dvs. și încercați să înțelegeți cum se simt și ce îi deranjează. Asigurați-vă că le oferiți ocazia să vă împărtășească sentimentele lor și să le acordați atenția necesară.

Oferiți alternative – Ajutați copiii să-și găsească modalități sănătoase de a gestiona emoțiile neplăcute, cum ar fi plimbările în aer liber, jocurile interactive sau activitățile creative, dar și activitățile creative cum ar fi desenul, pictura, a scrie în jurnal, muzica, etc. Învățați-i să-și încerce propriile strategii de auto-reglementare, cum ar fi să numere până la zece sau să-și amintească momentele plăcute petrecute în familie. 

Fiti consistenti si prevezibili
– Copiii au nevoie de rutină și structură pentru a se simți în siguranță și securizați, astfel încât încercați să vă creați un program zilnic clar și să fiți consecvenți în metodele și regulile pe care le aplicați pentru a ajuta copiii să-și gestioneze emoțiile.

Gestionarea emoțiilor este un proces care necesită timp și răbdare, iar copiii mici încep să învețe aceste abilități de bază. În cele din urmă, aceste strategii pot ajuta copiii să înțeleagă și să gestioneze mai bine emoțiile pe măsură ce cresc și se dezvoltă.

Laura Herman

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns