Meniuri simple și sănătoase pentru copii. Ghid gratuit pentru elaborarea meselor copiilor

Împreună cu Irina Pache, am vrut să venim în ajutorul părinților cu idei de meniuri sănătoase pentru copii, de la micul dejun până la cină. Știm că este o provocare pentru majoritatea părinților să ofere hrană sănătoasă și variată copiilor.

Pentru a ajuta părinții, am elaborat un Ghid pentru mese sănătoase în familie care este exclusiv destinat abonaților noștri. 

Cum plănuim meniurile copiilor? 

Atunci când elaborați mesele pentru copii este bine să țineți cont de câteva lucruri. 

Încercați să oferiți diversitate pe parcursul zilei. Într-o zi e posibil ca unii copii să prefere anumite alimente, dar e bine să fie un echilibru. Dacă o masă a fost de exemplu paste cu legume, încercăm să oferim apoi ceva cu proteine la următoarea masă. 

Nu e nevoie să forțăm copiii să mănânce. Am scris despre povestea fetiței mele diversificată la 8 luni și jumătate. Ambii mei copii au avut mereu perioade când au mâncat mai puțin. Fiecare copil trebuie să simtă la nivel instinctiv foamea. A îi îndopa doar în ideea de a mânca destul nu îi ajuta cu nimic, ba chiar poate duce la diferite probleme legate de alimentație. 

gustare bebe

Gustările e bine să nu înlocuiască mesele. Poate de multe ori copiii cer anumite alimente ca pufuleții sau altele. Nu spun ca trebuie interzise, însă conceptul de a strica foamea nu este incorect. Când fetița mea era mică îmi cerea mereu biscuiți în parc, iar apoi masa de prânz era de multe ori compromisă. Mai degrabă putem oferi fructe care aduc și un aport de vitamine și minerale pe lângă faptul că nu strică apetitul fiindcă se digeră rapid. 

Ce înseamnă de fapt mâncarea sănătoasă pentru copii?


Mâncarea sănătoasă este în primul rând cea care are valoare nutrițională. Cu toții am auzit de caloriile goale, E-uri și altele. În familia noastră, ce e important a fost să evităm mâncarea ce conține aditivi și alte adaosuri nenecesare și chiar dăunătoare, mai ales pentru copii. 

Sursa alimentelor este de asemenea importantă. În ultima vreme au fost o mulțime de alerte, alimente contaminate retrase din magazine mari ca Lidl, Mega, Carrefour etc. În general e vorba de alimente ambalate, congelate, sau cele deshidratate. Este din ce în ce mai greu de a găsi alimente cu adevărat sigure, necontaminate cu pesticide sau chiar vreo bacterie. 

Meniurile sănătoase oferite regulat, ne asigură că aportul nutrițional este suficient pentru copii. De asemenea, ele ajută copilul să își regleze în mod natural apetitul. Unul dintre pericolele junk-foodului este tocmai că păcălesc organismul în primă fază, dând senzația de sațietate, dar fără vreun aport nutrițional. 

Contează și ora meselor, mai ales când sunt copiii micuți. E nevoie să le formăm obiceiuri sănătoase. Atunci când au un program stabilit, ei tind să nu ceară ronțăieli în continuu, iar organismul se obișnuiește să lucreze într-un anumit ritm.  

Lasă un răspuns