Ce suplimente am folosit după naștere și cum m-au ajutat

Am luat suplimente în sarcina nr.2 și după, pe care le voi enumera mai jos. În prima sarcină am avut un medic ginecolog ce nu a recomandat folosirea suplimentelor, însă mi-am dat seama că nu a fost cea mai bună alegere pentru mie. 

După naștere m-am confruntat cu tot felul de stări și cu carențe care au dus la tot felul de probleme, inclusiv pierderea unor dinți. Dacă ar fi să o iau de la capăt, aș folosi încă dinainte de sarcină suplimentele esențiale pentru oase, dinți, piele, dar mai ales pentru creier. De multe ori chiar simptomele de depresie se pot agrava din lipsa anumitor nutrienți din corpul nostru. Și consider că mamele sunt cele mai vulnerabile pentru că vor pune tot ce ține de copil înainte și se vor neglija.

Acum, după cum puteți vedea, am luat o mulțime de lucruri diferite, dar am încercat să iau variante cât mai naturale, ușor de recunoscut și utilizat de corpul nostru. Folosiți ceea ce funcționează și e necesar în cazul propriu, și lăsați restul. Întotdeauna verificați cu medicul pentru a afla ce este mai bine și ce e contraindicat, mai ales dacă aveți alte afecțiuni cronice.

1. Ulei de pește

Îl pun primul pe listă pentru că este și cel mai important, mai ales pentru sănătatea creierului, dar și a oaselor, pielii, părului. Ca multe mame, după naștere au apărut stări depresive sau de anxietate. Iar uleiul de pește a fost foarte important pentru a ajuge la o stare de bine. Însă recomand să fie luat zi de zi și în cantitate suficientă. 

Preferatul meu este Omega 3 – Triple Strenght de la Solgar, dar de multe ori folosesc și de la Mollers, varianta cu 150 capsule pentru că ține mai mult. 

Weston A. Price, un dentist care a călătorit prin lume studiind culturile cele mai longevive, a descoperit că cei mai sănătoși oameni consumau de 10 ori cantitatea de vitamine A și D solubile în grăsimi. El a devenit un mare fan al uleiului de ficat de cod. Această formă specială de ulei de pește este, de asemenea, bogată în omega-3 și acizi grași EPA și DHA. 

De asemenea, mamele care alăptează vor transmite și prin lapte o cantitate mică, dar esențială de vitamina D. Iar copiii mai mari pot lua direct capsulele, fetele mele sunt innebunite după capsulele de ulei de pește. Și partea bună este că uleiul de pește standardizat este purificat de metalele grele atât de prezente în majoritatea produselor de pește. Iar asta este extrem de important. 
suplimente după naștere

Dozele de ulei de pește recomandate de Fundația Weston Price:

Copii cu vârsta cuprinsă între 3 luni și 12 ani: O doză de ulei de ficat de cod care furnizează aproximativ 5000 UI de vitamina A zilnic, obținută din aproximativ 1 linguriță de ulei obișnuit de ficat de cod sau ½ linguriță de ulei de ficat de cod bogat în vitamine.

Copii peste 12 ani și adulți: O doză de întreținere de ulei de ficat de cod care furnizează zilnic aproximativ 10.000 UI de vitamina A, obținută din 2 lingurițe de ulei obișnuit de ficat de cod sau 1 linguriță de ulei de ficat de cod bogat în vitamine.

Femei însărcinate și care alăptează: O doză de ulei de ficat de cod care furnizează aproximativ 20.000 UI de vitamina A zilnic, obținută din 4 lingurițe de ulei de ficat de cod obișnuit sau 2 lingurițe de ulei de ficat de cod bogat în vitamine.

2. Vitamina K2

Vitamina K2 este extrem de importantă, mai ales dacă deja suplimentăm cu vitamina D3. Vitamina K2 ajută la eliminarea calciului din locurile greșite din corpul nostru (adică rinichii, arterele etc.) și ajută la fixarea lui în locurile potrivite, cum ar fi oasele și dinții. S-a descoperit că are un rol și în prevenirea cancerului. Deoarece vitamina K2 reglează coagularea sângelui, nu am luat zilnic în sarcină, dar am făcut cure periodice după naștere. 


Creșterea aportului de vitamina D fără suficientă vitamina K poate provoca o creștere a nivelului de calciu fără a mări capacitatea corpului de a-l folosi eficient, ceea ce crește riscul depunerii de calciu în artere și țesuturi moi. Astfel că e neapărată nevoie să luăm periodic și vitamina K dacă suplimentăm cu D. 

Singura variantă bună găsită pe piața noastră este cea de la Solgar. De asemenea, am mai comandat din afară pachetul de vit D+K de la Eqology. Un alt beneficiu a suplimentării cu D+K a fost legat de sensibilitatea dinților. După a doua naștere am avut diverse probleme dentare, dar am reușit să le stabilizez și prin suplimentare adecvată cu vitaminele esențiale. 

3. Magneziu 

Magneziul este un mineral esențial și un cofactor pentru sute de enzime. Este implicat în multe căi fiziologice, inclusiv producția de energie, sinteza acidului nucleic și a proteinelor, transportul ionilor, stimularea celulară și are, de asemenea, funcții structurale. Pentru mame, magneziul ar trebui să fie pe lista de suplimente zilnice sau cel puțin în cure mai lungi. 

Un studiu pe 30 de adulți a remarcat că glicerofosfatul de magneziu (chelat) a crescut semnificativ mai mult nivelul de magneziu din sânge decât oxidul de magneziu (nechelat). În plus, unele cercetări sugerează că administrarea de minerale chelate poate reduce cantitatea totală pe care trebuie să o consumi pentru a ajunge la niveluri sănătoase din sânge. Așa că e recomandat în primul rând magneziul chelat cum este cel de la Solgar. Însă este foarte bun și cel de la Solaray care conține și Calciu plus Magneziu sub mai multe forme. În general eu am preferat să obțin calciu din surse naturale, din alimentație, însă uneori pe termen mai scurt am ales acest supliment care ajută și oasele. 
suplimente după naștere

4. Vitamina C

Este probabil cea mai importantă vitamină din corp în caz de boală, epuizare, etc. Însă este una dintre vitaminele pe care este de preferat să o luăm în formă naturală. Acidul ascorbic este un izolat sintetic care poate provoca dezechilibre în alte părți ale corpului. În cazul meu, chiar și doze mici de acid ascorbic îmi pot declanșa probleme intestinale și aciditate la stomac.

Varianta pe care o prefer este acerola. Doar o pastilă de acerola sau o linguriță de pulbere poate oferi un impuls extraordinar de vitamina C naturală, cu toți cofactorii săi importanți, pentru a vă menține sistemul imunitar puternic.

Vitamina C naturală este, de asemenea, excelentă în timpul sarcinii, deoarece întărește sacul amniotic (putând preveni o ruptură prematură) și este super hrănitoare pentru placentă. Mai mult, ajută la reglarea nivelului de cupru și fier din corp. 

De obicei găsesc mai multe variante de acerola, și este într-adevăr mai costisitoare decât vitamina C din acid ascorbic, dar merită. Aceasta de la Fortepharma am găsit să fie mai avantajoasă ca preț, și conține 60 de comprimate, de ajuns pentru o lună sau măcar 3 săptămâni. 

De asemenea, mai apelez la fresh-ul de portocale și citrice în general, dar cantitatea de vitamina C nu va fi una enormă. Însă e important să ne procurăm totuși vitamina C și din mâncare. 

suplimente vitamina C

5. Probiotice

Pentru că deja se fac cercetări intense legate de conexiunea intestin-creier, știm că o parte semnificativă a stărilor postpartum poate fi atribuită unei schimbări în microbiomul intestinal al femeilor în urma travaliului și a modificărilor hormonale. 

Este dovedit că un supliment probiotic care reechilibrează bacteriile intestinale reduce durata și intensitatea depresiei postpartum și a stării de baby blues. Acest lucru este important atât pentru sănătatea mamei, cât și pentru legătură mamă-copil care poate să aibă modificări pentru unele femei. 

Pe mine probioticele m-au ajutat mult, având de mulți ani probleme cauzate de sindromul colonului iritabil. Și încerc periodic să fac cure de probiotice pentru că expunerea noastră la bacteriile benefice este limitată având în vedere stilul de viață modern. 

În cazul probioticelor este important să alegem unul de calitate, altfel el poate fi complet inutil sau chiar nociv. Eu am găsit câteva variante care sunt foarte bune, și încerc să rotesc folosirea probioticelor pentru a expune organismul la o varietate de bacterii benefice:

Bio-Kult – au mai multe variante în funcție de predispoziția organismului către anumite afecțiuni cum ar fi infecțiile urinare sau dezechilibre ale florei vaginale. Recomand și varianta pentru copii. 


Advanced Multibillion Dophilus sau Solgar Advanced 40+ Acidophilus 

Nu este un secret că apreciez foarte mult produsele Solgar. Aceste tipuri de probiotice sunt foarte bune, ele conținând un număr optim de bacterii benefice de tip Acidophilus, de diverse tipuri. Problema probioticelor în general este că bacteriile nu ajung să colonizeze intestinul, fiind în număr mic și cu varietate mică. Și astfel ajung să fie pur și simplu eliminate fără a aduce vreun beneficiu. Cele de la Solgar au acest avantaj al numărului mare de bacterii benefice. 

Desigur, o modalitate excelentă de a obține probiotice bune este să mănânci alimente fermentate cum ar fi iaurt, kefir, kimchi, kombucha, varză murată etc. Însă nu toată lumea tolerează alimentele fermentate sau lactatele, iar murăturile cumpărate în general conțin aditivi și zahăr. Mama poate chiar să transmită bacterii care reduc disconfortul gastrointestinal și problemele de piele la copilul ei dacă alăptează. Laptele matern conține pre și probiotice, pe lângă mulți alți nutrienți. 
suplimente după naștere

6. Complex de vitamine B

După naștere, aportul de legume bogate în vitamine B poate fi scăzut , pe măsură ce mamele se adaptează pentru a echilibra nevoile bebelușului cu timpul de a pregăti alimente proaspete. Unele studii raportează o asociere între niveluri scăzute de acid folic și un risc crescut de depresie. 

Am avut perioade după prima naștere când tot ce mâncam într-o zi întreagă era un covrig. Recomand mamelor să aibă mare grijă la alimentație și la suplimentare, carențele putând avea un impact major asupra creierului și altor organe. 

Recomand tot de la Solgar Complexul de vitamine B, sau dacă aveți un buget mai mare, vitaminele B lipozomale de la Altrient. Poate ați auzit de forma lipozomală pentru vitamine, are o rată de absorbție mult mai mare și protejează nutrienții de efectele oxidative ale secrețiilor digestive. Pentru mine merită măcar o dată pe an să folosesc vitamine lipozomale. 

Dacă sunteți în căutarea unei opțiuni de vitamine B direct din alimente, luați o lingură de polen crud de albine și/sau adăugați 2 TB de fulgi de drojdie nutritivă în iaurt sau smoothie-ul dvs. în fiecare zi. 

Desigur lista de recomandări de suplimente poate continua. Am luat multe suplimente din plante care ajută la liniștire și diminuarea anxietății cum ar fi Gotu KolaRodhiolaValeriana. Pot să spun că au efect și nu unul neglijabil. 

De asemenea, pentru sistemul osos, păr, piele, unghii, am luat mai ales colagen, care mi se pare foarte important. Mi-a plăcut varianta aceasta de la myelements, pentru că are și biotină, cupru și NAC. De asemenea, am luat biotina și separat. Colagenul se găsește de asemenea în supa de oase, care este excelentă pentru sănătate în general. Dacă nu aveți răbdare sau timp să o pregătiți acasă, se găsesc borcănașe la mega cu supă de pui/vită. Este gelatinoasă și o puteți adăuga în supe/ciorbe și mâncăruri gătite. 

Concluzie


În încheiere, recomand mamelor, indiferent de vârsta copiilor, să aibă grijă de ele, de alimentație în special. Să nu neglijeze probleme de sănătate care pot apărea, și să aibă un stil de viață cât mai sănătos. 


Acest material este strict opinia și experiența autorului. Vă recomandăm ca pentru orice problemă medicală să apelați la un specialist. Resurse Părinți oferă acest articol în scopuri strict informaționale și nu ca sfat sau tratament medical. 

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

Lasă un răspuns